Sutra tradicionalni skokovi sa Starog mosta: Najuspješniji takmičari iz cijelog svijeta kažu da im je ovo najveći izazov. Evo kakav je osjećaj na +38 skočiti u ledenu Neretvu

Bosna i Hercegovina
Sutra tradicionalni skokovi sa Starog mosta: Najuspješniji takmičari iz cijelog svijeta kažu da im je ovo najveći izazov. Evo kakav je osjećaj na +38 skočiti u ledenu Neretvu
.

Zanimljivo je da su se svi takmičari složili da je Mostar jedna od najzahtjevnijih I najtežih lokacija za skakanje. Skače se sa Starog mosta u hladnu Neretvu. Dovoljno je reći da je temperatura zraka danas u Mostaru 38 stepeni a da skakači se suočavaju pri ulasku u Neretvu sa temperaturom vode od 13 stepeni celzijusa.

mostra

Zbog toga mnogi od njih kažu da je taj susret sa hladnom vodom dosta šokantan ali i vjetar ispod mosta često nestabilan pa moraju čekati pravu priliku za skok. Prije tri godine težak pad imao je Meksikanac Segio Guzman koji je sedam dana proveo u bolnici u Mostaru. Osiguranje je na maksimalnom nivou jer u void su ronioci I spasioci tako da su spremni u nekoliko sekundi da intervenišu.

mostar-bridge-3

Skakače i skakačice je posebno ih svaki put oduševilo što su gledatelji na velikoj vrućini davali podršku svim skakačima. Skok sa Starog mosta je izazov za dokazivanje., test izdržljivosti. Dubina Neretve ispod mosta je oko šest metara.

old-bridge-mostar-jpg-optimal

Meksikanac Jonathan Paredes je u Mostaru 2015. godine po prvi put u svojoj karijeri dotakao vrh pred 15 hiljada gledatelja. To je ujedno bilo debitantsko nadmetanje u BiH. Naredne godine u muškoj konkurenciji slavio je Michal Navratil iz Češke Republike, dok je kod žena vrh dotakla Lysanne Richard iz Kanade. Prije dvije godine pobijedili su Gary Hunt iz Velike Britanije i Cesilie Carlton iz Sjedinjenih Američkih Država. Prošle godine na pobjedničkom postolju bili su ponovo Gary Hunt iz Velike Britanije, dok je kod žena slavila Adriana Jimenez iz Meksika. 

aamostar

Izvor: hayat.ba

(Kerim Priganica / Foto: Red Bull)

Ne propustite