Okinawa dijeta: Japanci znaju kako da održe vitku liniju
Na japanskom ostrvu Okinawa ljudi žive duže nego bilo gdje na svijetu i nikad nemaju problema sa viškom kilograma. Iako mnogi smatraju da su u pitanju genetske predispozicije, posljednja američka istraživanja pokazuju da je njihova ishrana vrlo bitna.
Na Okinawi ljudi prestaju da jedu na prvi znak sitosti, odnosno čim im je želudac 80 posto pun pa se ne prejedaju. To nazivaju "hara hachi bu", a hranu dijele po njenoj težini.
Na Okinawi su glavne namirnice žuto i zeleno povrća i slatki krompir. Ova vrsta ishrane sadrži 20 posto manje kalorija, siromašna je mastima i šećerom.
VEGETARIJANCI
Stanovnici Okinawe su maltene vegetarijanci – jedu malo ribe, a iz jelovnika su "protjerani" meso, jaja i mliječni proizvodi. Tijelu bjelančevine obezbjeđuju iz soje i ostalih mahunarki. U zapadnjačkoj verziji ove dijete, namirnice se dijele prema kalorijskoj gustoći, odnosno broju kalorija koje sadrži gram neke hrane.
ŠARENIŠ NA TRPEZI
Raznovrsnost je bitna. Svakog dana prosječni stanovnik Okinawe jede 18 vrsta voća i povrća. Izgleda mnogo, ali sve to može lijepo da se ukombinuje u voćnu salatu, miješanu salatu ili varivo od nekoliko vrsta povrća.
Bradley Wilcox, autor knjige "Okinawa diet plan" piše da je jedna od tajni i to što ovi ljudi čim osjete da su siti prestaju da jedu.
– To omogućava mozgu da dobije signal o sitosti. Oni koji žele da smršaju i poboljšaju zdravlje, mogu da očekuju prve rezultate već poslije mjesec dana. Inače, ova dijeta je zdrava i uravnotežena da bi takav način ishrane bio poželjan i da postane vaš životni stil – kaže Wilcox uz napomenu da žitelji Okinawe kondiciju održavaju radom u bašti, tai-chijem i šetnjama.
VRSTE HRANE
Osnovna podjela hrane je prema njenoj težini:
Pero-laka
To je hrana kalorijske gustoće manje od 0,7. Možete da je jedete koliko želite. To su supa od povrća (0,3), jabuke, breskve, bobičasto i većina drugog voća, brokule, tikvice, grašak i većina drugog povrća, nemasni jogurt i tofu (0,6).
Laka
Možete jesti ove namirnice umjereno, nekoliko porcija na dan. To je bijela riba (1,0), kuhana riža i tjestenine (1,4), suši (1,4) i ćureće grudi (1,4).
Srednja
Jedite samo male porcije. Masna crvena riba (1,8), peciva od brašna (2,0) nemasno meso (2,2).
Teška
Ovoj grupi pripada sva slatka, masna hrana s malo vode i vlakana – masni sir, biljno ulje, slanina, pomfrit, čips i majoneza.
Novi.ba/Zdravlje