NE IGNORIŠITE: Ovo su opasni ZNAKOVI da su vam HORMONI potpuno poremećeni!

Aktuelno
NE IGNORIŠITE: Ovo su opasni ZNAKOVI da su vam HORMONI potpuno poremećeni!
.

Žene svih dobi su tijekom života podložne promjenama i nepravilnom odnosu hormona. 

Estrogen i progesteron, dva hormona, koja se ciklično proizvode u tijelu žene, tijekom svakog mjeseca, mogu doći u stanje neravnoteže i poremećenog odnosa.

hormoni2

A taj hormonski disbalans može značajano utjecati na zdravlje žene ali i biti znak ozbiljnijih poremećaja.

Hormone proizvode endokrine žlijezde, kao što su hipofiza, epifiza, nadbubrežna žlijezda, štitnjača, gušteraca. Proizvođači hormona, su i jajnici, koji stvaraju spolne hormone, kao što su estrogen, progesteron i testisii kod muškaraca koji proizvode testosteron i androsteron.

stitnjaca

Uloga hormona je metabolička, produktivna i reproduktivna. Također imaju i uticaj na mentalno stanje organizma (dopamin, serotonin).

Estrogen je primarni ženski spolni hormon. Utječe na povećanje mase i stvaranje masnih naslaga, koji su ujedno skladišta strogena. Smanjuje mišićnu masu, utiče na formiranje sekundarnih spolnih karakteristika, sudjeluje i u promjenama tijekom ciklusa, djelujući na matericu. Nedostatak estrogena izaziva razne simptome poput izostanka ili neredovnog menstrualnog krvarenja, opadanja libida, preuranjena menopauza, nemogućnost začeća, promijene u raspoloženju.

hormoni3

Progesteron je drugi važan hormon kod žena, koji zajedno sa estrogenom regulira ciklus, odnosno promjene jajnika i maternice. On je važan tijekom trudnoće, jer od njega ovisi ishod trudnoće i zdravlje bebe. Zato se i naziva“zaštitnik trudnoće“. Nakon porođaja, njegova koncentracija opada. Nedostatak hormona progesterona može se prepoznati prema simptomima kao što su neredovne menstruacije, nemogućnost održavanja trudnoće, prerani porođaji ili spontani pobačaj.

Svima divljaju hormoni, samo je pitanje kada

Uzroci koji mogu dovesti do stanja neravnoteže među hormonima, su neizbježe životne faze kod žene. Hormonski poremećaji su značajnu tijekom puberteta, premenopauze i postmenopauze, kao i tijekom predmenstrualnog perioda. Mogući uzrok nastanka hormonskog disbalansa je dugotrajno i nekontrolirano korišćenje hormonskih preparata za sprečavanje začeća. Ostali uzroci mogu biti posljedica određenih bolesti, a najčešćšće su dijabetes i bolestima štitne žljezde. 

hormoni4

Evo koji su to najčešći simptomi hormonske ravnoteže i kako da ih prepoznate i pomognete sebi.

1. Iznenadna pojava akni

akne

Akne i mitiseri nastaju uslijed zapušenih pora. Međutim, doktori tvrde da iznenadna pojava akni može biti uzrokovana hormonskim promjenama u tijelu. Na primjer, veoma nizak nivo androgenih hormona dovodi do pojave akni na cijelom tijelu. Ove stvari se obično primjećuju tokom tinejdžerskih godina kada se teško oslobađamo akni.

2. Česte glavobolje

glavobolja1

Prema endokrinolozima, razlog za česte glavobolje (osim umora i stresa), može biti nizak nivo estrogena. Estrogen je ženski hormon koji se proizvodi u jajnicima i kontroliše metaboličke procese umozgu i kičmenoj moždini.

SVJETSKI POZNAT DOKTOR OTKRIVA VELIKU TAJNU MEDICINE: Radite ovo i tijelo će se samo izliječiti, bez ikakvih TABLETA!

Zato ako ga imate premalo ili previše, to može biti razlog za migrene i konstantno loše raspoloženje.

3. Česta nesanica

24-sleep-jerk-w710-h473-1

Insomnija je veoma opasan znak jer može biti povezana sa niskim nivoom progesterona. Progesteron je prirodni relaksant. On vas opušta, smiruje i normalizuje san. Promjene u nivou ovog hormona često vodi do nesanice. Nivo estrogena i progesterona je veoma nizak kod žena koje su se tek porodile. Zato žene imaju problem sa snom u ovom periodu. Međutim, to ne bi trebalo da se dešava u drugim situacijama.

4. Pojačano znojenje

znojenje

Iznenadno znojenje ili temperatura jesu najčešći znaci da nešto nije u redu sa ravnotežom hormona. Hormoni kontrolišu temperaturu tijela, pa ako dođe do neke neravnoteže, možete osjetiti iznenadni udar toplote. Ovaj simptom je uobičajen nakon menopauze kada je nivo hormona veoma nestabilan. U ostalim slučajevima, ovaj simptom ukazuje da postoji neki problem u organizmu.

5. Konstantan umor

umor

Svako od nas osjeti umor s vremena na vrijeme, ali osećaj umora sve vrijeme, čak i kada odmarate, može biti znak hormonske neravnoteže. On je obično znak da postoje problemi u proizvodnji hormona štitne žljezde.

6. Iznenadna promjena u težini

bol-u-donjem-stomaku

Ako imate hormonsku neravnotežu, možete dobijati na težini bez obzira na hranu koju jedete. Manjak ili višak određenih hormona može da dovede do toga da tijelo čuva masti, a gubi mišiće. Na primjer, visok nivo estrogena, kortizola ili insulina sa niskim nivoom testosterona može da dovede do skladištenja masti na stomaku. Nizak nivo hormona štitne žljezde usporava metabolizam i dovodi do povećanja tjelesne mase.

7. Gubitak kose

kosa6

Prekomjerni gubitak kose može biti uzrokovan hormonima štitne žljezde, isulinom ili testosteronom. Na primjer, testosteron čini muškarce većim i dlakavijem. Međutim, kada žene imaju visok nivo testosterona, često počnu da ćelave. Pod određenim uslovima, hormoni nastali iz testosterona pokušavaju da unište folikul dlake što dovodi do gubitka kose.

8. Problemi sa varenjem

stomak3

Većina ljudi je vjerovatno u nekim situacijama imala stomačne probleme usljed nervoze zbog nečega. Takav efekat je izazvan velikim otpuštanjem hormona usljed stresa. Studija je pokazala da visok nivo estrogena utiče na mikrofloru u crijevima.

ŽENE OPREZ, OVAKO SAME IZAZIVATE RANIJU MENOPAUZU: Od ove hrane odmah bježite

Druge studije su pokazale da visok nivo hormona u jajnicima dovodi do grčeva i bolova u stomaku.

9. Nekontrolisani napadi gladi

gladovanje1

Naše tijelo sintetiše hormone koji su odgovorni za apetit i glad. Neravnoteža ovih hormona dovodi do ekontrolisanih napada gladi. Doktori su otkrili da dva hormona moraju biti u ravnoteži kako bi kontrolisali glad – leptin i grelin. Leptin smanjuje osjećaj gladi kada nešto pojedemo, a grelin radi suprotno – daje nam na znanje kada je vrijeme da jedemo.
 

10. Zaboravnost

umor

Konstantna zaboravnost i slabo fokusiranje mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući hormonsku neravnotežu. Opet, radi se o niskom nivou estrogena i kortizola. Studije su pokazale da nizak nivo estrogena dovodi do zaboravnosti, nesposobnosti da se fokusiramo i nejasnog uma. Nizak nivo kortizola utiče na kratkoročno pamćenje.

11. Promjene u grudima

grudi4

Promjena u veličini grudi jedan je od najozbiljnijih znakova da postoji problem u organizmu. Iznenadni pad estrogena utiče na vlažnost i elastičnost kože. Grudi gube oblik, volumen i mijenjaju veličinu. Unutar samih grudi se mogu napipati kvržice koje dovode do straha.

menopauza

Najčešće, promjene u grudima se rijetko dešavaju i uglavnom nisu povezane sa rakom. Najčešći razlog za te promjene jesu hormonske promjene i menopauza.

Ponekad i znak bolesti

Okidači hormonske neravnoteže su stres, loša prehrana, stroge dijete, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, alkohol, kofein i neki lijekovi.

No na hormone utječu i pestici i toksioni iz plastike – osobito parabeni. I neke biljke ( primjerice lavanda) imaju spoj koji “oponaša“ estrogen pa mogu dovesti do hormonskog disabalansa. Kandida je gljivica, koja može biti ozbiljan pokretač hormonske neravnoteže u organizmu. Ona se ponaša kao estrogen, navodeći organizam da smanjuje sekreciju estrogena iz žlijezda. Na taj način, može utjecati i na rad štitnjače i na lučenje.

jajnici

Policistični jajnike posljedica je prevelike proizvodnje muških spolnih hormona, i estrogena. U ovom slučaju, postoji hormonski disbalans između dva hormona – FSH, folikulostimulirajući hormon, zadužen za formiranje folikula na jajnicima tijekom ciklusa, i LH, luteinizirajući hormon, koji proizvodi progesteron. U ovom slučaju, veća je koncentracija LH u odnosu na FSH.

Ako je estrogen znatno viče od progesterona, može doći do zadebljanja mišićnog zida maternice, odnosno fibroze. Promjene mogu biti u vidu grudica, veličine jajeta na maternici, dok veće formacije, mogu dovesti i do krvarenja izvan mjesečnice ili do bolnih i obilnih menstrualnih krvarenja. Fibroza materice je češća kod žena u menopauzi, kada je smanjeno lučenje hormona ili postoji disbalans estrogena i progesteron.

hormoni

Na udaru karcinoma

Neravnoteža između hormona može i povećati rizik od pojave raka. Rizik od raka dojke je veći, kod žena u menopauzi, kod opadanja nivoa progesterona i kod uklanjanja jajnika. Rizik nastanka raka dojke je povezan sa dominacijom estrogena i njegovih derivata. Sa involucijom ovulacije, i smanjenjem lučenja progesterona, dolazi do povećanog lučenja estrogena, koji utiče na prekomjeran rast stanica, a time se i povećava broj mutacija, odnosno nastaju tumorske stanice.

Tijekom menopauze se često javlja i hipotireoza – smanjeno lučenja hormona tiroksina i usporenog rada štitnjače. Osim neobjašnjivog debljanja, posljedice su i srčane smetnje, umor, nesanica, opadanje kose, depresija, smanjen libido.

Ne propustite