Svrab u preponama: Zašto nastaje i kako ga se riješiti?

Zdrav život
Svrab u preponama: Zašto nastaje i kako ga se riješiti?
.

Ovaj dosadni svrab može jednako zahvatiti osobe koje obavljaju sjedeći kancelarijski posao, kao i vrhunske sportistee. Uzrok crvenom, svrbljivom i nadraženom području prepona je gljivična infekcija (tinea cruris).

Ali, uzrok može biti i gljivica karakteristična za atletsko stopalo (tinea pedis) koja se proširila na prepone.

prepone

Drugi uzroci su kvaščeve gljivice, bakterije ili jednostavno nadraženost kože: prepone su vruće, znojno područje na kojem se događa mnogo trenja, tako da su problemi s kožom na tom području gotovo neizbježni. Ako se pojave mjehuri na dijelu koji vas svrbi ili ako ne nestanu nakon nekoliko sedmica samoliječenja, obratite se ljekaru.

Možda imate alergijsku reakciju na neki iritans u odjeći  (lateks u elastici na donjem rublju čest je alergen) ili na prašak za veš koji upotrebljavate. U rijetkim je slučajevima svrab u području prepona povezan s ozbiljnim stanjima, poput dijabetesa ili raka.

Kako si pomoći?

Majčina dušica – natopite vatu u čaj od majčine dušice i stavite je na prepone. Majčina dušica sadrži timol, moćno sredstvo u borbi protiv gljivica. Za čaj, umiješajte dvije kašike svježe ili sušene majčine dušice u šolju kipuće vode i ostavite da stoji 20 minuta. Ohladite i nanesi na prepone.

majcina-dusica-caj

Đumbir – protiv gljivica dobar je i đumbir. Sadrži ukupno 23 protivgljivična sastojka. Naribajte 30 g đumbirova korjena, umiješajte u šolju kipuće vode i ostavite da stoji 20 minuta. Kad se ohladi nanesite čaj vatom.

djumbir

Čajevac – ulje čajevca djeluje antiseptički na bacile i gljivice. Utrljajte tanak sloj ulja na kožu tri puta na dan i nastavite to činiti još dvije sedmice nakon što svrab prestane. Ako vam čisto ulje nadražuje kožu, najprije ga razrijedite: pomiješajte 10 kapljica s dvije kašike nevenove masti. Dobijenu smjesu namažite na područje koje vas svrbi.

cajevac

Dodatni savjeti

Nosite udobnu prozračnu odjeću jer uska odjeća zagrijava prepone što podstiče svrab.

Poslije svake aktivnosti mijenjajte mokru odjeću.

Uvijek nosite čisto rublje i odjeću.

Ako imate atletsko stopalo, najprije obujte čarape, a potom donje rublje.

Nakon kupanja, osuši područje oko prepona fenom za kosu postavljenim na najhladnije.

Kad obučete donje rublje pospite prepone talkom ili dječjim puderom. Upiće vlagu i održati kožu suhom.

Ako imate višak kilograma, bilo bi dobro skinuti koji jer se gljivice skupljaju u noborima kože zbog vlage i toplote, što je pogodno za razvoj gljivica.

Novi.ba/ miss7zdrava/ Foto: Guliver/Getty Images

Ne propustite