Hrana kao lijek: Ovo je hrana koja ublažava bolove!
Vrlo često način ishrane može biti uzrok brojnih bolova. Neophodno je da vodite računa o svojoj ishrani i time spriječite bolove koji vas muče.
Obogatite jelovnik ribama i crvenim voćem, koristite kurkumu i zaboravite na bolove u zglobovima. Uz pomoć ovih namirnica omogućite bolju pokretljivost.
Riba "podmazuje" zglobove
Morski plodovi i ribe, naročito one masne, odlični su izvori omega 3 masnih kiselina, DHA i EPA koje sprečavaju pojavu upale i bolove u zglobovima. Omega 3 masne kiseline možete pronaći i u orasima, maslinovom ulju, uljanoj repici i jajima. Dovoljno je da tokom nedelje pojedete dvije masne ribe (losos, skuša...), pa da organizmu obezbjedite ove važne sastojke.
Crveno voće sprečava upale
Jagode, trešnje, ribizle, kao i borovnice i crno grožđe, najbolji su saveznici protiv bolova u zglobovima. Da bi se ublažili bolovi, trebalo bi pojesti 45 trešanja, 400 g crnog grožđa nedeljno, ili šaku crvenog voća dnevno.
Kurkuma za bolju pokretljivost
Dokazano je da kod osoba koje pate od reumatoidnog artritisa kurkuma poboljšava pokretljivost zglobova. Preporučena dnevna doza je 375 mg kurkumina dnevno, ili 1 kašičica kurkuma začina. Za bolju pokretljivost preporučuje se i konzumiranje đumbira i crvenog bibera.