Protesti u Turskoj: Policija koristila suzavac i vodeni top protiv demonstranata

Aktuelno
Protesti u Turskoj: Policija koristila suzavac i vodeni top protiv demonstranata
.

Turska policija upotrijebila je vodeni top i ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su na jugoistoku Turske protestirali zbog uklanjanja sa funkcija trojice gradonačelnika iz reda Kurda samo pet mjeseci nakon što su izabrani.

screen-shot-08-20-19-at-11-55-pm-001

Ankara je sa funkcija uklonila gradonačelnike iz reda prokurdske Narodne demokratske partije /HDP/ i na njihova mjesta imenovala državne službenike, a uhapšeno je više od 400 ljudi osumnjičenih za povezanost sa militantima.

U najvećem gradu na jugoistoku Turske Dijarbakiru policija je u više navrata upotrijebila vodeni top radi razbijanja manje grupe demonstranata.

Demonstranti su se potom okupili nedaleko od gradske skupštine čiji su prilazi blokirani metalnim pregradama nakon što je državni službenik preuzeo funkciju gradonačelnika.

turska

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ saopštilo je da su gradonačelnici iz reda HDP-a u Dijarbakiru, Mardinu i Vanu optuženi za razne prekršaje uključujući i pripadnost terorističkoj organizaciji i širenje propagande.

screen-shot-08-20-19-at-11-56-pm

HDP je saopštio da je uklanjanje gradonačelnika sa funkcija politički udar i da je to neprijateljski stav prema političkoj volji kurdskog naroda.

U saopštenju turskog MUP-a ističe se da je pokrenuta operacija protiv militanata iz Radničke partije Kurdistana .
Izvor: avaz.ba

Foto:afp

Ne propustite