Evo kako ćete najlakše prepoznati da li je med prirodan ili vještački

Zdrav život
Evo kako ćete najlakše prepoznati da li je med prirodan ili vještački
Hladnoća, a s njom prehlade i grlobolje, pokucale su nam na vrata, zato je važno kućnu apoteku obezbijediti sa najprirodnijim izvorom zdravlja, kvalitetnim medom.

Hladnoća, a s njom prehlade i grlobolje, pokucale su nam na vrata, zato je važno kućnu apoteku obezbijediti sa najprirodnijim izvorom zdravlja, kvalitetnim medom.

Njegova lahka dostupnost na tržištu često u pitanje dovodi kvalitet, pa je od velike pomoći poznavati razliku između lažnog i pravog meda.

Iako je samo detaljnom analizom moguće provjeriti pravi sastav meda, postoje i neki testovi koji pomažu odgonetnuti porijeklo ovog najprirodnijeg izvora zdravlja.

1. Čitanje sastava na pozadini tegle meda prvi je korak koji pomaže u izboru kvalitetnog čistog meda koji u sebi ne sadrži aditive. Prizvođači naime moraju naznačiti sastav meda i njegov postotak u količini.

2. Prirodni med nije ljepljiv, testiranje je moguće ukoliko malo meda protrljate između prstiju, pravi med trebalo bi da se upije u kožu. Ukoliko masa trljanjem postaje ljepljiva znači da takav med sadrži šećer ili umjetne zaslađivače.

3. Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

4. Nekoliko kapi meda na papirnom ubrusu također otkriva čistoću sastava, naime ukoliko med nakon nekog vremena ne probija papir znači da je čist. U protivnom onaj koji sadrži vodu u svom sastavu, probit će papir nakon samo nekoliko sekundi.

5. Voda pomiješana sa čistim medom najlakši je indikator sastava meda, naime čisti med će se u vodi zgrudvati i pasti na dno čaše, dok će lažni početi početi da se otapata.

6. Bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok lažni nema takav učinak na nepce.

7. Med namažite na komad hljeba, ispod čistog meda hljeb će postati tvrd, dok će lažni navlažiti površinu, naravno zbog količine vode u svom sastavu.

8. Pomiješajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist, kada umutite žumance, izgledaće kao da je kuhan.

9. Čisti med se s vremenom kristalizuje, lažni i nakon podužeg stajanja zadržava tekući sastav poput sirupa.

 

(zenasamja.me)

Ne propustite