Johnson i Trump telefonom o Brexitu i novom trgovinskom sporazumu

Aktuelno
Johnson i Trump telefonom o Brexitu i novom trgovinskom sporazumu
.

Britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Donald Trump razgovarali su u ponedjeljak telefonom o Brexitu i američko-britanskom sporazumu o slobodnoj trgovini, uoči sastanka na vrhu skupine G7, koji se treba održati u Francuskoj idućeg vikenda.

"Odlična diskusija s premijerom Johnsonom danas. Razgovarali smo o Brexitu i kako možemo brzo prijeći na sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i Velike Britanije. Veselim se susretu s Borisom ovoga vikenda na G7 u Francuskoj", poručio je Trump u objavi na Twitteru.

Glasnogovornik Johnsonovog ureda rekao je da su dvojica čelnika razgovarala o "ekonomskim pitanjima i našem trgovinskom odnosu, a premijer je informirao predsjednika o Brexitu". Čelnici se raduju što će se vidjeti na samitu G7 ovoga vikenda, dodao je, piše "Hina".

Sastanak vođa G7 zemalja, koji se treba održati od 24. do 26. kolovoza u francuskom gradu Biarritzu, mogao bi završiti bez zajedničkog priopćenja zbog velikih razlika između zemalja članica u vezi trgovinskih i klimatskih pitanja, objavila je japanska javna televizija NHK.

Bilo bi to prvi put da samit skupine G7 završava bez zajedničke izjave otkako su sastanci počeli 1975. godine, priopćio je NHK.

Pronalaženje zajedničkog jezika između saveznika postaje sve teže zbog pristupa SAD-a rješavanju sporova oko trgovine i okoliša.

Američki predsjednik Donald Trump skloniji je bilateralnim trgovinskim paktovima nego multilateralnim sporazumima, a trenutno je u dugotrajnom trgovinskom ratu s Kinom.

Trump je također, unatoč protivljenju EU-a, povukao SAD iz Pariškog sporazuma o ograničavanju učinaka klimatskih promjena.

Ne propustite