Čičak - stari, novi lijek
Čičak je biljka kod koje je ljekovit baš svaki dio od korijena do cvijeta. Korijenje se prikuplja u proljeće i jesen, sjeme nakon sto sazrije, a listovi dok su mladi. Ljekovita svojstva čička su nadaleko poznata, a to su: bolji rad mjehura i bubrega, sprečavanje ispadanja kose, liječenje gihta, reume i artritisa, dezinfekcija kože, bolja probava, stvaranje bijelih krvnih zrnaca, smirivanje kašlja, a može smanjiti i otekline žlijezda na vratu.
Sad kad ste upoznati sa blagotvornim djelovanjem ove biljke, donosimo vam i nekoliko pripravaka koje možete napraviti kod kuće.
Ulje od čička:
1 šaka korijena čička
malo 90 postotnog alkohola
3dl maslinovog ulja
Usitnjeni korijen prelijte alkoholom i ostavite da ostoji 10-15 dana, a onda dodajte maslinovo ulje, pokrijte gazom i ostavite na toplom 3-4 tjedna. Kada alkohol ispari, procijedite i cuvajte na hladnom mjestu.
Mast od čička:
2 žlice soka od korijena čička
2 žlice masti
Narendajte sviježi korijen čička i iscjedite sok. U to stavite svinjsku ili biljnu mast. Nekoliko puta dnevno utrljavajte na oboljeli dio kože. Mast čuvajte u hladnjaku.
Čaj od čička:
1 žlica korijena čička
3dl hladne vode
1 žličica meda
Usitnjeni suhi korijen kuhajte 2-3 minuta na laganoj vatri, a zatim pustite da odstoji tako jedno 15 minuta. Zasladite ukoliko ćete ga piti, a nezaslađen se može koristiti kao oblog.