Čičak - stari, novi lijek

Zdrav život
Čičak - stari, novi lijek
Čičak je biljka kod koje je ljekovit baš svaki dio od korijena do cvijeta. Korijenje se prikuplja u proljeće i jesen, sjeme nakon sto sazrije, a listovi dok su mladi. Ljekovita svojstva čička su nadaleko poznata, a to su: bolji rad mjehura i bubrega, sprečavanje ispadanja kose, liječenje gihta, reume i artritisa, dezinfekcija kože, bolja probava, stvaranje bijelih krvnih zrnaca, smirivanje kašlja, a može smanjiti i otekline žlijezda na vratu.

Čičak je biljka kod koje je ljekovit baš svaki dio od korijena do cvijeta. Korijenje se prikuplja u proljeće i jesen, sjeme nakon sto sazrije, a listovi dok su mladi. Ljekovita svojstva čička su nadaleko poznata, a to su: bolji rad mjehura i bubrega, sprečavanje ispadanja kose, liječenje gihta, reume i artritisa, dezinfekcija kože, bolja probava, stvaranje bijelih krvnih zrnaca, smirivanje kašlja, a može smanjiti i otekline žlijezda na vratu.

Sad kad ste upoznati sa blagotvornim djelovanjem ove biljke, donosimo vam i nekoliko pripravaka koje možete napraviti kod kuće.

Ulje od čička:

1 šaka korijena čička

malo 90 postotnog alkohola

3dl maslinovog ulja

Usitnjeni korijen prelijte alkoholom i ostavite da ostoji 10-15 dana, a onda dodajte maslinovo ulje, pokrijte gazom i ostavite na toplom 3-4 tjedna. Kada alkohol ispari, procijedite i cuvajte na hladnom mjestu.

Mast od čička:

2 žlice soka od korijena čička

2 žlice masti

Narendajte sviježi korijen čička i iscjedite sok. U to stavite svinjsku ili biljnu mast. Nekoliko puta dnevno utrljavajte na oboljeli dio kože. Mast čuvajte u hladnjaku.

Čaj od čička:

1 žlica korijena čička

3dl hladne vode

1 žličica meda

Usitnjeni suhi korijen kuhajte 2-3 minuta na laganoj vatri, a zatim pustite da odstoji tako jedno 15 minuta. Zasladite ukoliko ćete ga piti, a nezaslađen se može koristiti kao oblog.

Ne propustite