PURU SMO SVI JELI KAO MALI, ALI OVO NAM NIKO NIJE REKAO: Evo šta se zaista nalazi u njoj!
Palenta ili pura još od davnina bila je neizostavan obrok brojnim porodicama na ovim prostorima.
Jeli smo je za doručak, za večeru, ali jednu stvar o njoj niko nije znao.
Pura se pravi od od bijelog ili žutog kukuruznog griza.
![]()
Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.
Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.
Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcioniralo.
Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti, tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva.
![]()
Sadrži 75 posto ugljikohidrata, nešto bjelančevina (8 do 10 posto) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao zamjenski obrok kada želimo povećati izbor korištenja ugljikohidrata i uspješno nadomještava krumpir, rižu, tijesto te predstavlja kvalitetnu nadopunu u svakodnevnom sastavljanju jelovnika.
Za vegetarijance se preporučuje upotreba palente sa sirevima i mliječnim proizvodima ili s umacima od soje kako bi tim obrokom dobili kompletan „set“ potrebnih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, piše za Pliva zdravlje, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biohemije.
![]()
Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sistema, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1, zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije. Sadrži beta karoten, provitamin A i odličan je izvor tiamina (vitamina B1).
Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.
![]()
Palenta je i prvi izbor namirnice ako želite očistiti crijeva na prirodan način. Osim što je vrlo zasitna, krupica ima i neutralan okus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim okusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, špinat, povrće sa žara pa čak i kao dio kolača.