NIKADA GORA SITUACIJA ZA UGOSTITELJE: U najjačem dijelu sezone prazno je više od pola milijuna kreveta!

Region
NIKADA GORA SITUACIJA ZA UGOSTITELJE: U najjačem dijelu sezone prazno je više od pola milijuna kreveta!
.

U TIJEKU je najjači dio sezone na Jadranu, a više od pola milijuna kreveta zjapi prazno. Prema podacima koje smo dobili od Hrvatske turističke zajednice, ispada da je na dan kad je bilo zabilježeno najviše noćenja tek 70 posto kreveta bilo popunjeno.

"Kad uzmemo komercijalne i nekomercijalne kapacitete onda je na današnji dan u eVisitoru ukupno registrirano 235.929 objekata, odnosno 1.709.876 osnovnih kreveta, dok je lani na isti dan u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu bilo registrirano 219.816 objekata, odnosno 1.618.732 osnovnih kreveta. Prema trenutnim podacima, koji su promjenjivi zbog naknadnih unosa obveznika i vremena potrebnog sustavu za obradu podataka, najviše noćenja za sada je ostvareno na dan 7. kolovoz kada je ostvareno 1.198.000 noćenja", stoji u odgovoru HTZ-a za Index.

Čak 511.876 kreveta prazno

Po tome ispada da je u srcu sezone 511.876 kreveta bilo prazno.

Što se tiče komercijalnog smještaja, na današnji je dan u sustavu eVisitor, u segmentu komercijalnog smještaja, ukupno registrirano 123.807 objekata, odnosno 1,210.650 osnovnih kreveta, dok je na isti dan prošle godine u istom segmentu bilo registrirano 116.617 objekata, odnosno 1,158.328 kreveta.

U nekomercijalnom smještaju je pak registrirano 499.226 kreveta. Riječ je o turističkom prometu ostvarenom u kućama i stanovima za odmor koji se ne iznajmljuju komercijalno gostima te ih sezonski ili povremeno koriste i u njima noće vlasnici tih objekata, članovi njihovih obitelji, ostala rodbina i prijatelji, a koje je vlasnik obvezan prijaviti i odjaviti turističkoj zajednici općine ili grada.

Kad se govori o broju noćenja, HTZ i Ministarstvo turizma uvijek predstavljaju cjelokupni promet, odnosno onaj ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu, no kad govore o broju kreveta, uglavnom izlaze s brojkom onih u komercijalnom smještaju.

HTZ: Predsezona je bolja nego lani

Na pitanje kakva je bila predsezona, naveli su da je bila bolja od prošlogodišnje.

"Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ostvareno 6,88 milijuna dolazaka (+6 posto) i 26,26 milijuna noćenja (+3 posto). Od toga su strani turisti ostvarili 5,85 milijuna dolazaka (+6 posto) i 22,93 milijuna noćenja (+3 posto), a poraste su zabilježili i domaći turisti u dolascima za 6 posto te u noćenjima za 4 posto. Milijun noćenja dnevno ove godine bilježimo od datuma 15. srpanj, dok smo prošle godine milijun noćenja dnevno prvi put ostvarili na dan 16. srpanj", kažu u HTZ-u.

Novi.ba/Index

Ne propustite