Može li kod nas išta normalno: Svi se pripremaju za popis 2021. osim BiH

Objavljeno:14.08.2019 - 16:07
A A A Times Arial

Još je neizvjesno hoće li se i u našoj zemlji 2021. godine, kao u zemljama Evrope i regiona, održati popis stanovništva. 

lg-9670-popis-stanvni-tva

Nadležni iz državne i entitetske Agencije za statistiku navode da bi inicijator trebalo biti Vijeće ministara.

- Zavisi i od Parlamenta, koji treba odlučiti hoće li podržati zakon. Još ništa nije definirano. Ključna je obnova informacija s entitetskim zavodima za statistiku, sve radi dogovora. Bez dogovora, procedura ne može ići dalje. Ali, moguće je da sve stignemo, jer imamo veliko iskustvo - kazali su nam iz Agencije za statistiku BiH.

No, kako navode stručnjaci, najbitnije je da se izbjegne problem iz 2013. godine, kad Narodna skupština Republike Srpske nije priznala rezultate.

Amer Osmić, docent na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kazao je za “Avaz” da Bosna i Hercegovina trenutno nema tačne podatke, jer je došlo do određenih promjena kako zbog prirodnog, tako i zbog mehaničkog kretanja stanovnika.

popis-stanovnistva-610x350

Ekstremni napori

- Ujedinjeni narodi naveli su u svom izvještaju da je BiH od 2010. do 2019. godine ostala bez skoro 10 posto stanovnika. Mi imamo problem između Agencije za statistiku BiH i Republičkog zavoda za statistiku RS. Značajno se troškovi mogu smanjiti ako se izvrši digitalizacija - kazao je Osmić.

Govoreći o negativnim posljedicama izostanka popisa 2021., Osmić navodi i gubitak komparacije sa zemljama okruženja i Evropskom unijom.

- Osim u komparativnom smislu, u državi ćemo imati posljedice, jer ćemo sve aktivnosti planirati na osnovu postojećih podataka. Strah me da je vrijeme za 2021. isteklo s obzirom na to da u Srbiji i Hrvatskoj pripreme uveliko traju. Realno, treba uložiti ekstremne napore, ali ono što vidim, bit će vrlo teško. Potrebno je osigurati saglasnosti, ali i velika budžetska sredstva - ističe Osmić.

Rezultati iz 2013.

3.531.159 - stanovnika živjelo u BiH 

2.219.220 - stanovnika živjelo u Federaciji BiH 

1.228.423 - stanovnika živjela u entitetu Republika Srpska 

83.516 - stanovnika živjelo u Brčko distriktu 

40 miliona KM - koštao je popis iz 2013.

Novi.ba/Avaz

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA