Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - srijeda, 15. juli

Ramazan
Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - srijeda, 15. juli
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.

Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:

Predjelo: Perzijska supa od pečene paprike

perzijska-supa

Sastav: 4  paprike, 3 kašike maslaca, 1 glavica sjeckanog luka, 1 krompir, 2-3 čehna bijelog luka, 1/2 chilli paprike bez sjemenki, 1 kašika timijana, 1 kašika paradajz sosa, 2 paradajza (rezan i napola očišćen), 1 l temeljca za supu, 1 kašičica soli, 1 kašika sirćeta.

Priprema: Zagrijati rernu na 250°. Paprike operite, posušite, ukloniti im peteljke i sjemenke i peći na papiru za pečenje, na 190°C, 60-ak minuta. Nakon toga paprike staviti u vrećicu, kako biste ih lakše ogulili, ogulite ih i izrežite na trakice. U velikom loncu rastopiti puter, malo maslinovog ulja, zatim dodati luk, krompir, bijeli luk i dinstati na tihoj vatri. Dodajte začine, paradajz sos, svježi paradajz, paprike i temeljac, samo toliko da pokrije povrće. Sve kuhati na tihoj vatri 30-ak minuta, dok se krompir ne skuha. Dodati sirće, po želji. Koristeći blender ili mikser u štapu, supu miksati dok ne dobijete glatku masu.

 

Glavno jelo: Domaće pljeskavice u saftu

domace-pljeskavice

Sastav: 1/2 kg faširanog junećeg mesa, 1 glavica crvenog luka, 1 manji paradajz, 1 kriška starog hljeba, malo mlijeka, biber, so, peršun, ulje, 1 kašika mješavine začina.

Priprema: U faširano meso dodati rendani crveni luk, rendani paradajz bez kore, so, biber, peršun, sredinu starog hljeba koju smo prethodno umočili u mlijeko i iscijedili. Sve zajedno dobro izmiješati rukom da se masa sjedini. Od mase napraviti manje pljeskavice koje uvaljamo u brašno i pržiti na ulju. Kad su pljeskavice gotove mješavinu začina razmutiti u pola šolje vode i preliti pljeskavicama. Po želji dodati vode u zavisnosti koliko želimo da saft bude gust.

 

Desert: Čokoladni rolat s jagodama

cokoladni-rolat-sa-jagodama-1432981647

Sastav: Biskvit: 100 ml vode, 2 kašike kakaa, 250 gr čokolade za kuhanje, 5 jaja, 120 gr šećera
Fil: 200 ml slatkog vrhnja, 1 čaša jagoda , 2 kašike šećera u prahu.

Priprema: Za biskvit: U posudu staviti vodu i kakao da proključa. Dodati čokoladu za kuhanje i skoniti sa vatre da se čokolada otopi.
Odvojiti žumanjca od bjelanca i umutiti bjelance sa polovinom šećera dok šam ne  postane staklast. U drugoj posudi umutiti žumanjce sa ostatkom šećera dok se šećer ne otopi i smjesi dodati otopljenu čokoladu lagano miješajući. Na kraju dodati i snijeg do bjelanjaca i nastaviti lagano miješati.
Na već pripremljeni pleh obložen pek papirom smjesu uliti i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 15 – ak minuta. Biskvit ohladiti
Za fil: U dubljoj posudi umutiti slatko vrhnje sa malo šećera u prahu. Pripremiti svježe jagode ili neko drugo voće po želji. Biskvit premazati sa slatkim vrhnjem i poredati preko njega jagode. Uviti u roladu i ukrasiti sa ostatkom slatkog vrhnja.

 

 

 

 

 

Ne propustite