TIJELO UPOZORAVA: Opasni signali koji ukazuju da će vam jetra otkazati, POSLJEDNJI SVI ZANEMARUJEMO!

Zdrav život
TIJELO UPOZORAVA: Opasni signali koji ukazuju da će vam jetra otkazati, POSLJEDNJI SVI ZANEMARUJEMO!
.

Iz godine u godinu sve više se povećava broj ljudi s oboljelom jetrom. 

Najbitnijje  je da na vrijeme primijetimo simptome oboljenja jetre, kako bi na vrijeme mogli reagovati i spriječiti daljnje oboljenje.

jetra4

Ovo su neki od simptoma, stoga dobro obratite pažnju na tekst ispod:

1. Umor

Pravilno funkcionisanje jetre od vitalnog je značaja za naše zdravlje. Jetra je zadužena da:
– čisti krv metabolišući alkohol i lijekove i time neutrališući otrovne supstance u organizmu
– sintetiše osnovne tjelesne proteine, kao što su proteini koji spriječavaju zgrušavanje krvi i proteini koji se bore protiv infekcija i dostavlja hranljive materije u krv
– proizvodi holesterol i pretvara ga u esencijalne supstance koje naše tijelo može da koristi
– reguliše snabdijevanje energijom tako što proizvodi, skladišti i isporučuje glukozu našem mozgu i tijelu
– reguliše ravnotežu hormona, kao i nadbubrežne i štitne žlijezde.

umor

Hroniči umor i iscrpljenost, glavni su faktori koji upućuju na simptome oboljenja jetre. 

Osjećaj umora i iscrpljenosti, dešavaju se zbog povećanog nivoa toksina u krvi, koje jetra uslijed slabljenja ne može obraditi i eliminisati.

koza1

2. Suha i iritirana koža

Iritiranje kože, kao i njeno svrbljenje, također je potencijalan znak mogućeg oštećenja jetre. Kako bi jetra bila zdrava, našoj koži je potrebna vlažnost, koja se obezbjeđuje putem tjelesnih tečnosti. Kada ne dobija dovoljno tečnosti, nije neuobičajeno da koža poprimi drugačiji izgled, kao što je crvenilo na šakama i stopalima, žuta sluzokoža (odnosno žutica), neobjašnjive tamne ili svijetle mrlje na određenim dijelovima tijela.

stomak5

3. Bolovi u stomaku

Ako vam je jetra oštećena, uobičajeno je da osjetite bol u predjelu stomaka. Ovaj bol vam stvara “probadajući” ili “pulsirajući”. Dugoročna upotreba lijekova na svoju ruku, a čak i prepisanih lijekova, može da rezultira dodatnim oštećenjem jetre. Ukoliko imate konstantan bol koji se može opisati kao “probadajući ili pulsirajući”, a koristite lijekove, hitno se obratite ljekaru.

mucnina

4. Mučnina ili povraćanje

Kao što je ranije pomenuto, jedna od glavnih funkcija jetre je da detoksikuje, očisti iz našeg tijela sve toksične supstance. Kada je ta njena funkcija narušena, može se javiti gomila problema, uključujući i iznenadne promjene u normalnom varenju i metabolizmu. Jetra je veliki organ unutar sistema za varenje, pa se bilo koje stanje jetre manifestuje i probavnim problemima. Mučnina i povraćanje često se javljaju zbog nakupljanja toksina koje jetra ne može da eliminiše.

modrice

5. Modrice

Još jedna važna uloga jetre je proizvodnja proteina enzima, kao što je enzim koji spriječava zgrušavanje krvi. Kada je ova funkcija jetre narušena, uobičajeno je da se vide promjene na koži. Kada jetra uspori ili potpuno zaustavi proizvodnju proteina neophodnih za zgrušavanje krvi, osoba će lako dobiti modrice i krvariti.

bolovi-u-stomaku

6. Otečen stomak

Oštećenje jetre ometa normalno snabdijevanje organa krvlju, što stvara pritisak u okolnim venama. Okolne vene su one vene odgovorne za transport krvi od slezene i crijeva do jetre. Prekid u ovom procesu dovodi do skoka krvnog pritiska – stanja poznatog kao portalna hipertenzija. Zbog portalne hipertenzije, u abdomenu se nakuplja tečnost i ovo stanje se naziva ascites. Ascites može nastati i zbog nemogućnosti jetre da sintetiše neke druge krvne proteine.

zutica-6

7. Žutica

Oštećenja jetre mogu dovesti i do promjene boje očiju i kože. Ovo se dešava zbog nakupljanja žučnog pigmenta zvanog bilirubin, koji jetra ne može pravilno da razloži. Žutilo kože i očiju naziva se žutica. Osim promjene izgleda očiju, žutica ima i druge simptome, kao što su taman urin, svrab cijelog tijela i kognitivna oštećenja.

jetra5

Dobra vijest je da je jetra veoma prilagodljiv organ, koji je često sposoban da izliječi sam sebe. Naravno pod kontrolom ljekara. Ukoliko imate nkeke od gore navedenih simptoma, obavezno se javite vašem ljekaru. 

Ne propustite