SMRZNUT ĆEMO SE! POSLIJE PAKLENIH VRUĆINA STIŽE NAM NEŠTO JOŠ GORE: Zahvatit će najprije ove dijelove zemlje, najteže će biti onima koji imaju ove zdravstvene probleme!

Region
SMRZNUT ĆEMO SE! POSLIJE PAKLENIH VRUĆINA STIŽE NAM NEŠTO JOŠ GORE: Zahvatit će najprije ove dijelove zemlje, najteže će biti onima koji imaju ove zdravstvene probleme!
.

Naglo! Pad temperature i velika vlaga najviše će smetati pacijentima sa oštećenim krvnim sudovima i problemima s disajnim putevima, pa je potrebno da regulišu terapiju i smanje fizičke aktivnosti.

1198879-leto-vrucina-nebojsa-111-ff
Poslije paklenih vrućina s temperaturama do 38 stepeni Celzijusovih jučer i danas, u Srbiju u noći između utorka i srijede stiže nevrijeme s pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom, što nikako neće prijati građanima koji imaju oštećene krvne sudove, kao i osobama s problemima sa disajnim putevima.

- Naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature u utorak krajem dana i u toku noći prvo će zahvatiti sjeverne i zapadne krajeve, a u srijedu tokom dana i ostale dijelove Srbije. Lokalno se očekuju obilni pljuskovi sa 20 do 30 litara za kratak vremenski period, i jak vjetar u zoni pljuska - ističu iz RHMZ.

1946091-vremenska-prognoza-ff
Najavljuje se već u srijedu zahlađenje koje će biti drastično, i to za 15 do 20 stepeni Celzijusa!

PLJUSKOVI

Oni dodaju da će u četvrtak još ponegdje na jugu i istoku Srbije biti kratkotrajnih pljuskova, dok se od petka opet očekuje sunčano vrijeme s temeraturama oko 30 stepeni.

pljusak

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, kaže da su visoke temperature normalne u avgustu i da se na to ljudi lako naviknu, ali problem prave nagli padovi temperature, koji utiču na oscilacije krvnog pritiska.

- Najviše je pogođen onaj ko ima loše ili oštećene krvne sudove, bilo da su oni magistralni, koji ishranjuju mozak i srce, ili oni periferni. Svako oštećenje krvnih sudova biće isprovocirano i očekujemo da se nama ljekarima jave osobe koje imaju nestabilan krvni pritisak.

pritisak

Kad je toplo vrijeme, krvni sudovi se šire i pritisak pada pa hipertenzivni bolesnici smanjuju dozu svojih lijekova, ali kad napolju naglo zahladni, dođe do perifernog skupljanja krvnih sudova i skoka krvnog pritiska i to je problem. Ovi pacijenti će osjećati glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, stezanje u grudima, nedostatak vazduha - kaže dr Šehić i dodaje da je najvažnije da se pacijenti ne plaše, da se vrate na dozu lijekova iz hladnijeg perioda, redovno mere pritisak i da se ne bave napornim radom.

GUŠENJE

Dr Šehić ističe da će velika vlaga smetati i osobama koje pate od problema s disajnim putevima.

disanje-preko-dijafragme-9

- Te pacijente će vlaga gušiti i imaće nešto duže faze nedostatka vazduha. To su specifični pacijenti i za njih nije dobro da se liječe sami, nego bi trebalo da se obrate ljekarima u Hitnoj pomoći za savjet - upozorava dr Šehić i naglašava da će se zdrave osobe lako izboriti s vremenskim promjenama.

Novi.ba/Kurir.rs/Foto: Profimedia

Ne propustite