NAUČNICI OBJASNILI: Evo zašto bebe prvo kažu "mama"!

Objavljeno:13.08.2019 - 09:50
A A A Times Arial

Na radost roditelja, prva riječ koju beba izgovori obično je "mama", ili, nešto rjeđe "tata", a naučnici za tu pojavu imaju objašnjenje. 

mama-beba

Mama i tata su u prvim mjesecima bebinog života uvijek tu, posvećeni prinovi, obično skaču na noge čim beba trepne...

tata-mama-beba-dojenje-pomoc-oko-dojenja-722x480

Ako tome dodamo i činjenicu da su riječi kojima se označavaju roditelji u većini jezika jednostavnog sklopa, sastavljene uglavnom od glasova ili slogova koji se ponavljaju, potpuno je logično što su to obično prve riječi koje dijete izgovori.

beba-zeljeznicka-stanica

Tokom jednog istraživanja to je i potvrđeno. Ljekari su bebama starim između dva i tri dana puštali snimke izmišljenih riječi, od kojih su neke u posljednja dva sloga imale iste samoglasnike, recimo "mubaba" ili "penana", a neke različite, naprimer "mubage" i "penaku".

ljudski-mozak-800x425

Pokazalo se da moždana aktivnost beba raste kada slušaju riječi koje u krajnjim slogovima imaju iste samoglasnike, dok kod riječi s različitim samoglasnicima aktivnost nije registrirana.

roditelji-koji-odgajaju-dobru-djecu-1068x712

Novi.ba/Bebe/Foto: Profimedia

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!