NIKO NIJE SVJESTAN KOLIKO SU KORISNI: Tri namirnice za zdravlje i ljepotu!

Zdrav život
NIKO NIJE SVJESTAN KOLIKO SU KORISNI: Tri namirnice za zdravlje i ljepotu!
.

Donosimo tri namirnice koje se mogu učinkovito koristiti kao zdrava hrana i prirodno sredstvo za ljepotu, pa proučite, zapamtite i primjenite!

ljepota

Namirnice mogu napraviti pravo malo čudo za zdravlje ako ih pomno odaberemo, no jeste li znali da postoje i one koje će jednako dobro poraditi i na našoj ljepoti?

Donosimo tri namirnice koje se mogu učinkovito koristiti kao zdrava hrana i prirodno sredstvo za ljepotu, pa proučite, zapamtite i primjenite!

ljepota-lijepa-zena

Avokado

Hrana: Po pitanju namirnica za ljepotu avokado je pravi car - bogat je antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama koje čine kožu mekom i nježnom. Masne kiseline iz avokada stvaraju zaštitni sloj oko stanica kože i tako sprječavaju gubitak tekućine. Avokado možete jesti kao jabuku, piti kao frape ili ga dodati salatama.

Ljepota: Da maska od avokada može usporiti starenje kože pokazala je studija objavljena u časopisu Phytotherapy Research 2006. godine. Znanstvenici su uočili da mazanje kože s avokadovim uljem stimulira proizvodnju kolagena i elastina. Pomiješajte pasirani zreli avokado s 60 mililitara kiselog vrhnja, mliječna kiselina pomoći će u odstranjivanju mrtvih stanica kože, te smjesu nanesite na lice i pustite da djeluje 10 minuta.

8861-avokado

Bademi

Hrana: Bademi su bogati enzimom katalazom koji sprječava nakupljanje vodikovog peroksida u korijenju kose, a to može spriječiti nastajanje sijedih. Kako ćete jesti bademe apsolutno je svejedno. Možete ih jesti kao kikiriki, u kolačima ili dodavati u smjesu za pohanje.

Ljepota: Bademi su idealni za piling tijela. Napravite smjesu od oko 6 grama fino samljevenih badema i oko 30 mililitara kokosovog ulja (miješajte dok se smjesa ne pretvori u jednoličnu pastu). Piling koristite dok ste pod tušem.

bademi

Kakao

Hrana: Tamna čokolada, s više od 70 posto kakaa, bogata je snažnim antioksidansima koji ne samo da štite srce i krvne žile već čuvaju zdravlje kože. Flavanoidi iz kakaa štite stanice kože od razornih sunčevih zraka. Upute kako da jedete čokoladu stvarno nisu potrebne, no imajte na umu da ne pretjerujete.

kakao-kosa

Ljepota: Kako bi maksimalno iskoristili blagotvorna svojstva kakaa spravite si pravu čokoladnu kupku. Priprava ne može biti jednostavnija: kadu napunite toplom vodom te u nju istresite 8 grama mlijeka u prahu te 3 grama nezaslađenog kakao praha. Smjesa će hidratizirati i obnoviti suhu kožu.

Novi.ba/Metro/Foto:Profimedia

Ne propustite