HRVATSKA NA NOGAMA, JADRANSKO MORE ZAGAĐENO, TURISTI U STRAHU: Postoji opasnost od zaraze!

Region
HRVATSKA NA NOGAMA, JADRANSKO MORE ZAGAĐENO, TURISTI U STRAHU: Postoji opasnost od zaraze!
.

Usred turističke sezone, Jadransko more je svakim danom sve više zagađeno, a stručnjaci smatraju da zbog toga prijete i zaraze.

Najproblematičnije je, po svemu sudeći u možda najljepšem hrvatskom gradu – Dubrovniku, piše Index.

Samo u drugoj polovini jula zabilježeno je izlivanje otpadnih voda u dubrovačkoj i kaštelanskoj akvatoriji, a inspekcija za zaštitu okoline naložila je gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu.

“U moru je sve više feklija, a to bi moglo da se riješi donošenjem adekvatnih propisa”, ističe za Indeks Žarko Koboević sa Pomorskog odjeljenja Univerziteta u Dubrovniku, koji se bavi ovom temoom.

On dodaje da je hrvatska strana Jadrana zagađenija proporcionalno povećanju broja brodića i jahti.

“Govorim samo o onečišćenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom dijelu mora, i govorim o onečišćenju s plovila, ne s kopna”, kaže Koboević.

On navodi primer Kalifornije, koja je cijelu svoju obalu proglasila "no discharge" zonom što se tiče fekali,ja, što znači da je zabranjeno ispuštanje fe kalija s plovila u more.

“Kalifornija je uspela da riješi to pitanje tako što određuje da fek,alije iz brodića moraju da budu iznijete u toalet u marini. Rješenja, dakle, postoje”, naglašava Koboević, koji problem vidi i u hrvatskim nedorečenim propisima.

dubrovnikstarigradmore

On objašnjava da problem nisu luke s međunarodnim prometom, nego manje luke u malim mjestima gdje nema koncesionara, niti će ga skoro biti, jer se to ne isplati, a država nije odredila da mora da ga bude.

Koboević smatra da bi u koncesioniranim lukama bio rešen način na koji se brodovi oslobađaju fekalija i da se on sigurno ne bi svodio na njihovo ispuštanje u more.

“Naši propisi kažu da fekalije ne smeju da se ispuštaju u lukama, nego u otvoreno more, ali nije precizirano šta je to otvoreno more. Ipak, treba napomenuti da je fekalno onečišćenje biorazgradivo, patogeni organizmi umiru nakon nekog vremena, ali nije važno da li žive dan ili dan i po. Ako se nađu na plaži, neko može da se zarazi”, kaže Koboević

dubrovnik

Ne propustite