OVO MALO KO ZNA, a evo šta je Kurban bajram, zašto se tako zove i kako se obilježava

Zanimljivosti
OVO MALO KO ZNA, a evo šta je Kurban bajram, zašto se tako zove i kako se obilježava
.

Islamski svijet danas obilježava Kurban ili Hadži bajram, što je najznačajniji muslimanski blagdan prinošenja žrtve koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i traje četiri dana

bajram-namaz

Muslimani širom svijeta prvog dana Kurban bajrama žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima (Abrahama u judeo-kršćanskoj tradiciji) da žrtvuje svog sina za boga, no prema muslimanskom vjerovanju, bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

kurban-bajram-aa08

Roditelji za taj blagdan daruju svoju djecu, a djeca rodbine i ona iz susjedstva koja rano prvog dana dolaze čestitajući dobivaju novčane poklone. Običaj je da se domovi i okućnica posebno očiste, dok se vjernici svečano odijevaju.
Muslimani dočekuju Bajram u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabahski namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajramski namaz. Slijedi čestitanje, pa odlazak na groblja najmilijih te se potom vraćaju u svoje domove u kojima se pripremaju za žrtvovanje kurbana po pravilima šerijata. Obično se klanjem žrtvuju ovan, ovca, janje, koza, jarac ili krava, dok se u pojedinim dijelovima svijeta žrtvuje i deva. 

Vjernici muslimani, inače, za određivanje svojih blagdana koriste mjesečev kalendar. Mjesečeva ili lunarna godina ima 12 mjeseci, odnosno 354 dana, osam sati i 48 minuta jer je mjesečeva godina desetak dana kraća od sunčeve. Inače, deveti mjesec islamskog kalendara je za muslimane poseban i to je jedini mjesec koji se spominje u Kuranu.

U središtu ovog muslimanskog blagdana, kao i dosad, bit će ishodišta islama - Meka, Medina te brdo Arafat - koja posjećuju milijuni muslimanskih vjernika.

arefat


Kurban bajram u Meki

Valja napomenuti kako su dva najvažnija obilježja tog blagdana hadž (hodočašće) u sveta mjesta, što je peta islamska dužnost za svakog punoljetnog muslimana, te kurban, posvećen uspomeni na božjeg poslanika Ibrahima i njegova sina Ismaila.

kurban-2015-696x398

Središnja bajramska svečanost u Hrvatskoj ove godine održat će se u Islamskom centru Rijeka, a jutarnju sabahsku molitvu predvodit će glavni imam riječki Hajrudin Mujkanović. Glavnu molitvu - bajramski namaz - predvodit će Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije Aziza Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u RH, koji je uputio tradicionalnu bajramsku poruku (hutbu) i koji se nalazi upravo na hadžu u Meki. 

Izvor: tportal.hr

Ne propustite