PEČE VAS "TAMO DOLE" I OTEŽANO MOKRITE: Evo šta je u pitanju, izliječite to bez DOKTORA UZ OVAJ RECEPT!
Ako vas "pecka" tamo dole i otežano mokrite, najvjerovatnije je riječ o upali mokraćnog mjehura.
Upala mokraćnih puteva je druga najčešća upala koja nam se dešava, a u 80 % slučajeva uzrokuje je bakterija Echerichia coli. Ima još vrsta bakterija koje mogu izazvati upalu, ali i virusi također mogu uzrokovati urinarne infekcije, posebno mokraćnog mjehura.
Potreba da se češće mokri, osjećaj peckanja prilikom mokrenja, otežano mokrenje, povišena temperatura, krv u urinu, bolovi donjeg dijela leđa… U normalnim slučajevima tijelo se i samo može izliječiti od infekcije, još puno brže ako se liječi. Ipak, u slučajevima niskog imuniteta, ako se ne liječi, upala se može proširiti prema mjehuru i prijeći u kronično stanje, čak može dovesti do zatajenja rada bubrega.
![]()
Stalno slušamo ono “Uzimajte vitamin C!”, to ima veze i ovdje jer je upala usko vezana uz naš imunitet. Jak imunitet pomaže spriječiti upalu i lakše je izliječiti, zato je važno uzimati vitamin C koji “diže” prirodnu otpornost organizma, barem 100 mg dnevno.
Mnogo ljudi jede krivu hranu kad pate od neke infekcije. Hrana s višim udjelom “kiseline” će samo pogoršati simptome, pa je trebate izbjegavati. To uključuje: kafu, čokoladu, sokove, naranče, ananas, jagode, paradajz, vino, gazirana pića, jaja, vrhnje… Trebali biste jesti uravnoteženu hranu s visokim udjelom vlakana koja će pomoći lakše “ispiranje” mikroorganizama. I pijte čajeve za upalu mokraćnog mjehura (najpopularniji uvin čaj). Jedite brusnice, ili pijte sok i čaj od brusnica, koje sadrže hemikalije koje pomažu uništiti bakterije.
![]()
Uzimajte Ehinaceu, koja pomaže brže izlječenje. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da Ehinacea djeluje stimulirajuće na imunosni sistem, ublažava bol, smanjuje upalu i ima antivrusno i antioksidativno djelovanje.
Uzimajte probiotike – dobre bakterije. Probiotici su mikroorganizmi koji štite sluznicu crijeva i sprečavaju umnožavanje i djelovanje loših patogenih bakterija. Posljednjih nekoliko godina mliječne industrije u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda sve više primjenjuju probiotike.
Uzimajte forskolin – ekstrakt biljke coleus forskohlii, prirodno raste u tropskom području Indije, Burme i Tajlanda, gdje biljka upotrebljava kao začin ali i kao pomoć pri liječenju dišnih problema, kožnih infekcija i parazita. Istraživanja su pokazala da pomaže i u rješavanju bakterija iz mokraćnog mjehura Osim toga forskolin povećava razgradnju masti u masnim ćelijama, širi bronhijalne puteve i popravlja respiratornu efikasnost, podiže mogućnost srca da pumpa krv, te smanjuje krvni tlak i tlak u očima. Postoje i neke spekulacije da bi forskolim mogao imati i protukancerogeno, protuaterogeno i protuupalno djelovanje