Uhićenje Tomislava Karamarka prije izbora?

Region
Uhićenje Tomislava Karamarka prije izbora?
Aktivisti Antikorupcijske lige, koju među ostalim sačinjava ne baš omiljeni novinar Domagoj Margetić, odlučno su krenuli u obračun s Tomislavom Karamarkom, predsjednikom HDZ-a. Predajom inkriminirajućih dokumenata USKOK-u žele progovoriti o koruptivnim kaznenim djelima, točnije o izvlačenju novca iz državnih poduzeća u dobro znanoj Aferi Soboli.

Aktivisti Antikorupcijske lige, koju među ostalim sačinjava ne baš omiljeni novinar Domagoj Margetić, odlučno su krenuli u obračun s Tomislavom Karamarkom, predsjednikom HDZ-a. Predajom inkriminirajućih dokumenata USKOK-u žele progovoriti o koruptivnim kaznenim djelima, točnije o izvlačenju novca iz državnih poduzeća u dobro znanoj Aferi Soboli.

Štoviše, naš izvor otišao je toliko daleko da tvrdi kako se prije izbora sprema pompozno Karamarkovo uhićenje, a uzrok za to nepravilnosti su koje su predstavnici spomenute institucije našli pretražujući i obrađujući lik i djelo Tomislava Karamarka. Sudeći po ovim informacijama pred nama je očito i više nego intrigantna utrka za vlast, koja bi mogla rezultirati padom nešto većih riba, no što se čini.

Ono što je posebno zanimljivo u ovoj priči jest trenutak u kojem se Milanović odvažio na ovaj lukavi obračun, jer i ranije se o aferama HDZ-ova predsjednika progovaralo, ali nitko iz redova vladajuće stranke, a ponajmanje Milanović na njih nije reagirao. Jedan od posljednjih slučajeva u kojima se u negativnom kontekstu spominjao Karamarko, jest onaj u kojem se vezivao uz zapošljavanje Marija Malića, brata novinara Gordana Malića.

Činilo se to prema pisanju medija 2007. godine kada je brat Mario primljen u SOA-u mada je prethodno pao na sigurnosnoj provjeri i poligrafskom ispitivanju. Dokumenti koje je posjedovao Novi list upućivali su na to da je Karamarko znao, ali i odobrio da se zanemare Malićeve sigurnosne provjere i rezultati njegova poligrafa, ali i da ga se primi u SOA-u.

Inače, Mario Malić diplomirani je politolog, a prije nego što ga je Karamarko primio u SOA-u radio je u odjelu za marketing Done, poduzeća za preradu voća. U SIS-u se pokušao zaposliti 1991. godine, ali biva odbijen. Odbijenicu dobiva i 1998. godine od HIS-a.Priče o Karamarkovim aferama svojedobno su načeli i članovi HDSSB-a.

Žestoke optužbe na Karamarkov račun sasuo je HDSSB-ov Dinko Burić. Optužio je pritom Karamarka da progovori o već spominjanoj koaliciji dviju najvećih hrvatskih stranaka u Osijeku te o intimnim večerama na kojima čelnici tih stranaka dogovaraju smjene direktora gradskih tvrtki. Pritom je pozvao DORH i bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da skinu prašinu sa slučaja Soboli i povezanosti Tomislava Karamarka s opljačkanim novcem u aferama Spice i HAC.

Da se skine prašina sa slučaja Karamarko u aferi povezanoj s tvrtkom Doron Net, s tvrtkom Sigurnost Educa, Caballus netom, Solo Ortom i nizom tvrtki u kojima Karamarko ne samo da ima prste u pekmezu, nego i debelog razloga da ne strahuje samo od Saveza za Hrvatsku, nego i od toga kad će i njemu pokucati DORH i USKOK- nabrajao je Bubalo.

Sugerirao je i da se pozabave adresama na kojima je Karamarko do sada bio kao i vlasnicima spomenutih nekretnina, a Bubalo je navodio intrigantna imena- Hrvoje Petrač, Anto Nobilo i Mićo Carić. Dodao je tada da ulogu Karamarka u pakiranju i progonu hrvatskih generala neće trošiti riječi, ali prema njemu hrvatski domoljubi to ne zaboravljaju.

Doista, malo je onih koji su zaboravili govorkanja o poslovima tvrtke Soboli, a premda je Karamarko formalno izašao iz vlasničke strukture, zna se da je ako ništa drugo ostao dobar s ljudima u tvrtki koja je često prozivana radi sumnjiiv poslova. Naime, od 2005. pa sve do 2012. godine HAC je potrošio nestvarnih 335 milijuna kuna za informatičku opremu i usluge, a među tvrtkama koje su naplatile veliki dio poslova našao se i Karamarkov Soboli.

Zanimljivo sudski vještak nije istražio i kontrolirao upravo tu tvrtku premda je ona od 2008. do 2010. godine s HAC-om sklopila sedam ugovora ukupne vrijednosti 12,836 milijuna kuna. Priča o aferama u hrvatskoj politici i više je nego dovoljno, a s time se dakako institucije moraju pozabaviti.

Ista rečenica vrijedi i za ove afere koje su se nagomilale oko Karamarka, ali poznavajući spretnost i umreženost bivšeg ministra policije i obavještajca, ne treba previše čuditi ako se i iz ovih priča spretno izvuče.

(Izvor: Dnevno.ba)

Ne propustite