SAD uveli sankcije kineskoj kompaniji optužujući je da je kupovala iransku naftu time kršeći "američke sankcije prema Iranu"

Objavljeno:24.07.2019 - 07:57
A A A Times Arial

Foto: AlfvanBeem / WikiMedia / CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)

SAD je uveo sankcije protiv kineske energetske kompanije Zhuhai Zhenrong Co Ltd optužujući istu da je prekršila sankcije (američke sankcije) koje su nametnute Iranu - odnosno da je kupovala iransku naftu. Uvođenje sankcija u svrhu kažnjavanja kineske kompanije potvrdio je američki državni tajnik Mike Pompeo, piše "Advance.hr".

"Rekli smo kako ćemo uvesti sankcije svaki puta kada uočimo takvo ponašanje, a ono što smo rekli to ćemo i provesti", rekao je Pompeo.

O kakvim je sankcijama protiv kineske kompanije riječ? Pompeo ističe kako će se blokirati sva imovina i svi interesi koje bi kineska kompanija Zhuhai Zhenrong mogla imati u SAD-u, a njihovom glavnom direktoru, Youmin Li, zabranjuje se ulazak u SAD.

Kineska ambasada u Washingtonu osudila je potez te se u njihovoj izjavi navodi: "Kina se čvrsto protivi američkom nametanju jednostranih sankcija i tzv. 'nadležnosti dugačke ruke' prema Kini i drugim zemljama pozivajući se na svoje domaće zakone".

Dakako, kinesku kompaniju će američke sankcije "zaboljeti" onoliko koliko je ista povezana s američkim tržištem. Za nju se ne zna, no najčešće velike kompanije jesu, na ovaj ili onaj način - zato SAD i može prijetiti kompanijama diljem svijeta jer mnoge od njih, naročito veće, često su povezane s američkim tržištem.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA