NOVI POČETAK ZA UKRAJINU? REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA: Predsjednik Zelenski uvjerljivi pobjednik, pro-ruska stranka na drugom mjestu

Aktuelno
NOVI POČETAK ZA UKRAJINU? REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA: Predsjednik Zelenski uvjerljivi pobjednik, pro-ruska stranka na drugom mjestu
.

Tokom jučerašnjeg dana održani su prijevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini. Nakon što je prebrojano oko 70% glasova postaje jasno kako uvjerljivu pobjedu, kako se i očekivalo, odnosi stranka novog predsjednika Volodimira Zelenskog, no svejedno će morati tražiti koalicijske partnere za formiranje Vlade.

Značajna je vijest kako ultra-nacionalističke stranke nisu prešle izborni prag, piše "Advance.hr".

Konačni rezultati još nisu poznati, no prema izlaznim anketama stranka Zelenskog, "Sluga naroda", osvaja iznad 40 % glasova.

Ukupno 21 stranka borila se za ulazak u parlament, a prema trenutačnim podacima ulaze 4 koje su uspjele preći prag od 5% glasova: "Opozicijska platforma - za život" (pro-ruska stranka), Porošenkova "Europska solidarnost", stranka "Domovina" koju predvodi bivša premijerka Julija Timošenko, te stranka "Golos" (glas) koju predvodi Svjatoslav Vakarčuk - još jedan akter bez prethodnog političkog iskustva (riječ je o rock glazbeniku) kao što je i predsjednik Zelenski (koji je do sada bio glumac). Očekuje se kako će Zelenski pokušati formirati koaliciju s Vakarčukom koji mu je najbliskiji.

Bio je to jako loš dan za nacionaliste - jedino je Porošenko koristio nacionalističku retoriku i uspio preći izborni prag. Radikalna stranka (koju vodi Oleh Liaško) dobila je svega 3,99%. Stranka "Svoboda" koju vodi radikalni desničar Oleh Tjahnibok dobila je samo 2,34% glasova!

Izbori također pokazuju kako su Ukrajinci generalno razočarani politikom jer je izlaznost bila svega malo iznad 50%.

Zadnji neslužbeni rezultati:

"Sluga naroda" (Zelenski) - 42,19%.
"Za život" (pro-ruska stranka koju vodi Medvedčuk) - 12,75%
"Europska solidarnost" (Porošenko) - 8,71%
"Domovina" (Timošenko) - 8,15%
"Golos" - 6,39%

Ne propustite