ROTACIJA U PREDSJEDNIŠTVU BIH: Od danas Komšić predsjedavajući

Objavljeno:20.07.2019 - 09:33
A A A Times Arial

Željko Komšić preuzima od danas predsjedavanje Predsjedništvom Bosne i Hercegovine i na toj poziciji će se zadržati narednih osam mjeseci. 

komsicn1

- Nakon rotacije predsjedavanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ozbiljno ću razmotriti da se uputi novi set zaključaka, kojim će se tražiti rješavanje otvorenog pitanja utvrđivanja granice na moru s Hrvatskom, na način da se treba iskoristiti član Ustava BiH III5/a, a koji jasno govori da će Bosna i Hercegovina preuzeti sve nadležnosti koje se tiču zaštite državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta - kazao je Komšić, stoji u saopćenju iz Ured člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. 

Kako je napisano, u tom stavu Ustava BiH jasno je rečeno da u tom pogledu entiteti nemaju nikakvu nadležnost u pitanjima suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnost i međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. 

predsjednistvo

Subjekt međunarodnog prava je Bosna i Hercegovina, jer kao država ima svoju zastavu pred sjedištem Ujedinjenih naroda i samo ona može potpisivati međunarodne sporazuma, gdje se stvara pravni osnov i za rješavanje otvorenog pitanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom, a nakon toga i slobodnog ili neometanog pristupa otvorenom moru, na jasno utvrđenom. 

- Iako smatram kako je jučerašnja sjednica NSRS bila vješto iskorištena i opterećena brojnim manipulacijama i netačnostima, kao što je ta da se planira pokretanje spora radi Pelješkog mosta, a samim čitanjem osporenih zaključaka Predsjedništva BiH vidljivo je da ova zemlja želi ostvariti svoja prava u pogledu zaštite vlastitog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u konkretnom slučaju, po pitanju neutvrđene granice na moru - stoji u saopćenju. 

predsjednistvo-bih

Također, najavio je i da će insistirati na rješavanju tog pitanja u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, tako što, kako je kazao, neće druga pitanja rješavati sve dok ovaj dio koji se tiče rješavanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom ne bude riješen. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA