Džaferović: Dodik i NSRS povrijedili vitalni interes BiH

Bosna i Hercegovina
Džaferović: Dodik i NSRS povrijedili vitalni interes BiH
.

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović je danas u Sarajevu izjavio da će se nastaviti boriti za interese države Bosne i Hercegovine, interese njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jer BiH ne traži ništa ni manje ni više od onoga što joj pripada po međunarodnom pravu, piše "Fena".

''Mi ćemo na tome ustrajati'', kazao je Džaferović prije početka sjednice Predsjedništva SDA.

Po njegovim riječima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i svojom jučerašnjom odlukom Narodna skupština Republike Srpske, nisu zaštitili vitalni interes entiteta.

''Oni su ustvari povrijedili vitalni interes BiH i ja sam sasvim siguran da takvim postupkom mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede vitalnih interesa i samoga entiteta'', naveo je Džaferović. 

Dodao je da razlozi koje je Dodik naveo, a tri su razloga, ne stoje nijedan.

''Ni prvi koji se tiče nekog cjelovitog pristupa, jer član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ja smo reagirali prijedlogom zaključka na incident koji se sada dešava. Dakle, to je jednostrana izgradnja prepreke Bosni i Hercegovini u njenom pristupu prema otvorenom moru'', kazao je Džaferović.

Napomenuo je da to ne isključuje raspravu o ukupnoj granici i sa Republikom Hrvatskom i sa Srbijom, i to Bosnu i Hercegovinu u budućnosti čeka.

''Što se tiče kineskih kompanija koje izvode radove, ne treba uopće objašnjavati takav razlog, porediti te dvije stvari. Drugi razlog koji se tiče izgradnje mosta u Bosanskoj Gradišci je posebno interesantan za ovo o čemu ja govorim'', naveo je Džaferović.

Po njegovim riječima, most u Gradišci treba cijeloj BiH, svim građanima BiH, pa i građanima entiteta Republika Srpska.

''Međutim, Milorad Dodik i skupština Republike Srpske su zaboravili jednu stvar. Dodvoravajući se Republici Hrvatskoj da bi dobili njihovu saglasnost, oni vrijeđaju vitalni interes vlastite države koja je omogućila da uopće uđemo u taj aranžman, jer tog aranžmana ne bi bilo da ne postoji saglasnost na nivou države BiH. Neka dobro povedu računa o ovome o čemu govorim, jer mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede i vitalnih entitetskih interesa'', naglasio je Džaferović.

Ustvrdio je da je jučerašnja odluka Narodne skupštine RS i Dodikovo pozivanje na vitalni interes, ustvari povreda vitalnog interesa i Bosne i Hercegovine i entiteta koji se zove Republika Srpska.

Ne propustite