IZDATO UPOZORENJE, NA OVIM PLAŽAMA U HRVATSKOJ ZABRANJENO KUPANJE: Ako idete na ljetovanje, ova mjesta trebate IZBJEGAVATI!

Objavljeno:18.07.2019 - 15:35
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

Inspekcija zaštite okoline Hrvatske juče je izvršila inspekcijski nadzor u Dubrovniku povodom prijave i dostavljenih izvještaja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije o ispitivanju dodatnih uzoraka i redovnog uzorkovanja mora na plaži Donje Čelo na ostrvu Koločepu u Dubrovniku.

Budući da su sva uzorkovanja mora u periodu od 10. do 15. jula ocijenjena "nezadovoljavajuća", odnosno da mikrobiološki parametri prekoračuju granične vrijednosti za ocjenu "zadovoljavajuće" prema Uredbi o kvalitetu mora za kupanje, temeljem navedene Uredbe inspekcija zaštite okoline je naredila Gradu Dubrovniku postavljanje zvanične oznake zabrane kupanja na plaži Donje Čelo.

Stoga je juče u 15:30 postavljena zvanična oznaka na prilazu plaži kojom se obavještava da je zabranjeno kupanje.

plazaaaa

Treći slučaj zatvaranja zbog fekalija 

Ovo je već treća dubrovačka plaža koja je ove turističke sezone zatvorena zbog iznenadnog onečišćenja fekalnim vodama. Na plaži Srebreno u Župi dubrovačkoj 26. juna je uzorkovanjem mora utvrđeno da rezultati analize prelaze granične vrijednosti za Ešerihiju koli. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoline i ostale nadležne inspekcije, a 27. i 28. juna utvrđen je prestanak zagađenja.

Nakon toga je 6. jula fekalnim vodama iz sistema odvodnje onečišćena plaža dubrovačkog hotela Libertas Rixos. Analizom uzoraka utvrđeno je da prelaze granične vrijednosti prema parametru bakterija te da ne udovoljavaju uslovima Uredbe o kvalitetu mora za kupanje.

Uz plažu Srebreno, gdje je more bilo kratkotrajno onečišćeno, najvišem standardu nisu odgovarali rezultati na još šest županijskih plaža.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!