PRVA POMOĆ KOD OPEKOTINA OD SUNCA: Ove sastojke svi imamo u kuhinji!

Praktična žena
PRVA POMOĆ KOD OPEKOTINA OD SUNCA: Ove sastojke svi imamo u kuhinji!
Mnogi se, u želji za bržim tamnjenjem i uprkos brojnim upozorenjima od štetnog UV zračenja, prekomjerno izlažu suncu bez adekvatne zaštite.  

Mnogi se, u želji za bržim tamnjenjem i uprkos brojnim upozorenjima od štetnog UV zračenja, prekomjerno izlažu suncu bez adekvatne zaštite.  

opekotine-1

Pretjerano izlaganje UV zrakama može ubrzati starenje kože, a tu su i nezgodne, ali i opasne opekotine kao prva posljedica dugog boravka na suncu.

Ako ste i sami zadobili opekotine od sunca, crvenoj i bolnoj koži možete pomoći nekim od namirnica koje imate u kuhinji. Veoma su efikasne u ublažavanju tegoba i saniranju opasnih oštećenja kože koje opekotine od sunca mogu uzrokovati.

sunce-opekotine

Zobena kaša
Među takvim namirnicama je zobena kaša - napravite kupku u kadi pa u vodu dodajte dvije do tri šoljice mljevene zobene kaše i sve dobro izmiješajte. Sačekajte desetak minuta pa lezite u kadu i ostanite unutra pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom. Zobena kaša umirit će kožu i ublažiti peckanje i iritaciju, a pomoći će joj i da brže zaraste.

Krastavci
Krastavci poboljšavaju cirkulaciju i obnavljaju vlagu kože a odlični su i za opekotine od sunca. Hladan krastavac izrežite na kolutove i rasporedite ih po opečenoj koži. Pustite da odstoje 15-20 minuta, a potom ih zamijenite novim, hladnijim kolutovima i ponovite postupak još jednom.

Sloj jogurta
I jogurt će umiriti opekotina od sunca, a on ublažava simptome poput peckanja i osećaja zategnute kože. Crvenu kožu premažite debljim slojem hladnog jogurta, a ako želite jači efekt, pomiješajte jogurt sa zobenom kašom ili preko jogurta poredati kolute krastavaca. Držite tako 15 minuta pa isperite, a postupak ponovite nakon sat vremena.

Lavanda, kamilica...
I lavanda, kamilica ili zeleni čaj pomoći će vam da umirite kožu. Istuširajte se hladnijom vodom da izvučete vrućinu iz tijela. Nakon toga nanesite eterično ulje lavande na opekotine. Jedna kap dovoljna je za veću površinu kože.
Ako ste blago pocrvenjeli, stavite hidrolat lavande u bočicu s raspršivačem te se poprskajte po tijelu i licu. Osvježit će vas i smiriti crvenilo. A ako su opekotine jače, u mlaku kupku dodajte čaj od kamilice, nevena ili zeleni čaj. U kupki koja treba biti mlaka ostanite 20-ak minuta, a upaljena koža će se umiriti.

Korisna aloja
Aloja se od davnina primjenjuje kod opekotina od sunca zahvaljujući antioksidativnim, antibakterijskim, protuupalnim i umirujućim svojstvima. Upotrijebite stopostotni gel ili sok od aloje kako biste smirili i hidrirali kožu. Aloja sadrži prirodni lidokain – anestetik koji ublažava bol uzrokovanu opekotinama.

Jabukovo sirće
Koži koja je oštećena sunčevim zracima od velike pomoći bit će jabukovo sirće. Uklonit će štetne bakterije s površine kože i omogućiti joj da vrati pH ravnotežu. Izmešajte pola litra hladne vode i pola šoljice jabukovog sirćeta pa tom tečnošću natopite pamučnu krpu i prekrijte opečene dijelove. Tretman ponovite nakon 15 minuta.

Med i mlijeko
Dokazano je da medima antibakterijska svojstva i da pomaže pri zarastanju rana.
Namažite medom opečeno mjesto i omotajte ga gazom. Primijenite tretman dva puta dnevno, svaki put s novom gazom. Možete koristiti čisti med ili smjesu meda i mlijeka u omjeru 50:50. Zbog antiseptičkog djelovanja med će smanjiti napetost, a mlijeko smiriti svrbež kože koja je nadražena opekotinama.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite