PIJETE DOVOLJNO TEČNOSTI, ALI STE I DALJE ŽEDNI? Ovo je jedan od prvih znakova da imate najčešću BOLEST današnjice!

Objavljeno:16.07.2019 - 17:03
A A A Times Arial

Velika opasnost od dehidracije prijeti u ljetnim mjesecima, naročito zbog visokih temperatura i u slučaju da ne unosite dovoljno tečnosti u organizam.

Osjećaj jake žeđi obično znači da je tijelo blago dehidriralo ali u  trenutku neutažive žeđi i simptoma poput suhog grla i vrtoglavice, može biti riječ i o ozbiljnijim problemima.

voda

Foto:Profimedia

Zato, da bi tijelo ostalo hidrirano, potrebno je unositi dovoljno tečnosti s obzirom na vašu težinu. Nekad, čak kada i vodimo računa o količini tekućine  koju unosimo, neutaživa žeđ može biti znak da se radi o nekim ozbiljnijim problemima.

Jedan od njih je zasigurno i dijabetes, najrasprostranjenija bolest današnjice. Stalan osjećaj žeđi koji se javlja jer organizmu trebaju veće količine tečnosti da bi razgradio šećer, jedan je od glavnih simptoma dijabetesa, a s obzirom na to da osobe koje boluju od dijabetesa često mokre, dolazi do dehidratacije koja opet vodi do potrebe za tečnošću.

Dehidratacija može nastupiti i usled proliva, bolesti bubrega i drugih zdravstvenih stanja. Svaki dan, bubrezi filtriraju oko 120 do 150 litra tečnosti. Od njih se otprilike 1 do 2 litra uklanjaju iz tela u obliku urina, a 198 se oporavlja krvotokom. Voda je bitna za funkcionisanje bubrega.

voda-zdravlje-portret

Foto: Profimedia

Kako ne unošanje dovoljno vode utiče na bubrege:

Ako bubrezi ne funkcionišu ispravno, otpad i višak tekučnosti mogu se nakupiti unutar tela. Hronična bolest bubrega može dovesti do prestanka rada bubrega, pri čemu organi ne funkcionišu, a potrebna je i dijaliza ili transplantacija bubrega.

 

Novi.ba/Kurir.rs