Mostarski “Aluminij” dobio još šest mjeseci da pronađe rješenje

Bosna i Hercegovina
Mostarski “Aluminij” dobio još šest mjeseci da pronađe rješenje
.

Mostarski “Aluminij” dobio je dodatnih šest mjeseci da pronađe rješenje, tako je odlučila Vlada Federacije.

Svih 900 radnika trebalo bi da bude zbrinuto. Danas su se sastali predstavnici Nadzornog odbora i sindikata “Aluminija” sa liderom HDZ i analizirali trenutno stanje u mostarskom gigantu za proizvodnju aluminijuma.

– Stečaj definitivno nije opcija jer imamo pola godine da nađemo rješenje. To je nešto što daje prostor nama svima u “Aliminiju” da preduzeće i dalje može živjeti, neopterećeno nekim brigama da će neko blokirati račun i pokrenuti stečaj. Za ljevaonicu smo dobili već neke konkretne pokazatelje tako da optimizam zrači iz svih nas ovdje i mislim da smo na dobrom putu da pronađemo određeni model funkcionisanja – kaže Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora “Aluminija”.

Dodaje da je sigurno da ljevaonicu skoro odmah može početi raditi, uz određene uslove

Postoji mnogo načina da se u “Aluminiju” naprave snažni iskoraci, poručuje lider HDZ. Za katastrofalno stanje u “Aluminiju” se ne osjeća odgovornim. Čak naprotiv.

– Nije baš bilo svejedno doći među te ljude, a ja sam došao i s njima razgovarao, jer je to u masi bilo teško. Ne postoji nikakva moja lična moralna odgovornost. Ako je nekom trebalo zahvaliti za posljednjih četiri-pet godina, onda sam to ja – kaže Dragan Čović.

Najvažnije je, kaže Čović, da se za 900 radnika nađe rješenje.

Izvršni direktor “Aluminija” Boris Vican rekao je radnicima okupljenim ispred kapije da očekuje da će se u narednim danima na posao vratiti 230 radnika livnice, piše ATV.

Ne propustite