Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni -ponedjeljak, 13. juli
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Kljukuša sa krompirom
Sastav: oko 2 kg krompira, 200g brašna, 150 ml ulja, soli po ukusu, biber po ukusu, 2 glavice luka ili praziluk po želji, komadić putera.
Priprema: Oljuštiti krompir i izrendati ga na krupno rende. Možete koristiti i sjeckalica. Ocijediti ga dobro. Pomiješati krompir, ulje i začine. Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati. Možete dodati sitno sjeckan luk ako volite. Ako volite tikvice možete i njih dodati. Neko stavlja i kiselo mleko ili pavlaku ili jogurt. Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije. Koristite pleh od rerne. U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata. Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče. Kada odozgo lijepo porumeni gotova je.
Glavno jelo: Polpete
Sastav: 3 fileta oslića ili bilo koje druge ribe, 50 dkg krompira, 2-3 kašičice maslinova ulja, po želji češnjaka, po želji peršuna, soli, bibera.
Priprema: Očistite krompir, narežite ga na kockice, posolite i stavite da se kuha. Dok se krompir kuha na tavi ispecite filete. Kad je krompir kuhan, procijedite ga ,dodajte maslinovo ulje i po želji češnjaka i peršuna. Sve to lijepo izmiksajte da bude kao pire. U izmiksani krompir dodajte na komadiće izmrvljene filete ribe, posolite, popaprite i ako želite dodajte još češnjaka i peršina.Po potrebi i želji. Sve izmiješajte kašikom da se svi sastojci prožmu.
Kad ste to napravili malo namočite dlanove (jer je smjesa malo ljepljiva) i uzimajte rukom komade te smjese te oblikujte kuglice, malo ih spljoštite i slažite ih na tacnu. Sad te polpetice panirajte. Znači idu u brašno, jaja, mrvice. Stavljajte ih na vruće ulje. Treba im vrlo kratko da budu gotove jer je ustvari sve već kuhano…samo da poprimi malo zlaćane boje. Uz to vam je dovoljno samo malo salate ili pavlake.
Desert: Brzi čokoladni užitak
Sastav: Biskvit: 3 jogurta, 270 g glatkog brašna, 220 g šećera, 100 ml ulja, 25 g kakaa, 2 žličice sode bikarbone.
Krema: 150 g maslaca, 170 g čokolade sa visokim udjelom kakaa, 100 g šećera, 120 ml mlijeka.
Priprema: Pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom. U posudi električnim mikserom umutite jogurt, šećer, ulje i kakao. Dodajte brašno i nastavite mutiti. Lim za pečenje (20×30 cm) obložite pek papirom. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta. Biskvit nakon pečenja ostavite da se ohladi.
Maslac rastopite na pari i maknite sa vatre. U maslac dodajte komadiće čokolade, šećer i mlijeko. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ohlađeni biskvit prelijte čokoladnom kremom i ostavite da se stisne nekoliko sati u frižideru prije serviranja.