Reforma školstva u BiH je pravi izazov

Aktuelno
Reforma školstva u BiH je pravi izazov
Pravi izazov je kako reformisati obrazovni sistem ove zemlje prije nego ovi učenici maturiraju. Nije dovoljno samo im se izviniti i nadati se da će sistem bolje služiti narednoj generaciji učenika, poručio je Nicholas Hill, otpravnik poslova ambasade SAD u BiH, u blogu povodom obilježavanja Sedmice međunarodnog obrazovanja.

Pravi izazov je kako reformisati obrazovni sistem ove zemlje prije nego ovi učenici maturiraju. Nije dovoljno samo im se izviniti i nadati se da će sistem bolje služiti narednoj generaciji učenika, poručio je Nicholas Hil, otpravnik poslova ambasade SAD u BiH, u blogu povodom obilježavanja Sedmice međunarodnog obrazovanja.

"Postoje koraci koji se mogu preduzeti odmah, kao što je izrada standarda za priznavanje stepena obrazovanja i eliminisanja akademske korupcije koja omogućava kupovinu ocjena, pa čak i diploma", istakao je Hill.

Učenici i studenti u BiH, napisao je Hill, znaju da je prijeko potrebno da postanu dijelom modernog obrazovnog sistema koji će im moći osigurati vještine neophodne da budu konkurentni na globalnom tržištu rada u 21. vijeku, ali i da njeguju vrijednosti kao što je pravda, poštovanje ljudskih prava i tolerancija raznolikosti.

Istakao je da danas učenici treba da se zajedno igraju na igralištima da bi bili spremni živjeti i raditi zajedno na djelotvoran način u multietničkom društvu kakvo BiH i jeste.

Podsjetio je da su u definisanju pristupa građanskom obrazovanju, grupe učenika, obrazovnih radnika, stručnjaka i zvaničnika ministarstava obrazovanja uspjele naći zajednički jezik o tome kako će mladi u BiH učiti o demokratiji.

"U znak podrške tom planu i programu, Ambasada SAD-a donira 23.000 udžbenika školama koje su proljetos bile teško pogođene poplavama. U partnerstvu s nevladinom organizacijom 'Civitas' organizujemo ljetne kampove, smještaj kod porodica, školske programe razmjene i godišnje takmičenje 'Projekat građanin', koje uključuje više od 40.000 učenika svake godine", zaključuje Hill.

Ne propustite