HRVATSKI NOVINAR O NEGIRANJU GENOCIDA: SREBRENICA NIJE MIT, ONA JE STRAŠNA REALNOST, MA KOLIKO DODIK I VUČIĆ TVRDILI SUPROTNO!

Tema sedmice
HRVATSKI NOVINAR O NEGIRANJU GENOCIDA: SREBRENICA NIJE MIT, ONA JE STRAŠNA REALNOST, MA KOLIKO DODIK I VUČIĆ TVRDILI SUPROTNO!
.

Genocid koji su počinile snage bosanskih Srba nad Bošnjacima (samo zato jer su Bošnjaci i zato je to genocid, a ne “samo” masakr ili “užasan zločin”) u tom gradiću 1995. godine ulazi u red tragedija koje zaslužuju opći pijetet, ali je i nešto na čemu se ispipava, pada ili prolazi, budućnost ovih prostora i odnosa među narodima koji na njima žive, piše hrvatki novinar Vlado Vurušić (Jutarnji hr) u komentaru koji prenosimo u izvornom obliku. 

Spirala značajnih i tegobnih datuma iz zadnjih ratova i dalje pritišće regiju. Nisu bitni ni beznađu prepušteni radnici Aluminija, ni očajni pečalbarski perpetuum mobile, ni korumpirani i krimogeni ministri niti opća pauperizacija društva, samo nam daj “datume”. 

Inflacija je “datuma”. Svatko ima neki svoj za koji smatra da je tragičniji od tuđeg. No, ipak, neki “datumi” se ne smiju omalovažiti. Srebrenica (uz Ovčaru i Račak) svakako je jedan od njih. 

genocid-1

Genocid koji su počinile snage bosanskih Srba nad Bošnjacima (samo zato jer su Bošnjaci i zato je to genocid, a ne “samo” masakr ili “užasan zločin”) u tom gradiću 1995. godine ulazi u red tragedija koje zaslužuju opći pijetet, ali je i nešto na čemu se ispipava, pada ili prolazi, budućnost ovih prostora i odnosa među narodima koji na njima žive.

Za sada pada. Srbija i Srbi iz BiH ne žele priznati taj genocid. U Vučićevoj Srbiji na djelu je revizija ratova u bivšoj Jugoslaviji, falsificiranje uzroka i posljedica, pa čak i rehabilitacija uloge Slobodana Miloševića koji je pokrenuo krvavi ratni kotač na području bivše Jugoslavije - “bio veliki lider, kojemu želje nisu bile realne”. 

Milorad Dodik je Srebrenicu usporedio s “mitom” na kojem se gradi bošnjački identitet, sličnim srpskom mitu kosovskog boja. No, kosovska bitka nije bila genocid. Bila je bitka. Srebrenica nije. Nije mit, ona je strašna realnost hladnokrvnih likvidacija. 

brnabic

Ona jest nešto što obilježava bošnjački identitet, a “mit” postaje upravo zbog ovakvog srpskog omalovažavanja srebreničke tragedije. 

-    Stalno vraćanje u prošlost ne pridonosi miru i suradnji u regiji - rekla je srbijanska premijerka Ana Brnabić. 

Ne bi bio problem složiti se s tom njenom konstatacijom da nije izgovorena uoči obljetnice Srebrenice, ali nije, recimo, prije Vučićevih parastosa za Oluju ili Košare. 

Neka to bude pravilo za sve, a ne samo onda kad žulja, prenosi Slobodna Bosna.

Ne propustite