Evo šta je DŽAFEROVIĆ poručio DODIKU ZBOG PRIČE O IZMJENI GRANICE PREMA Hrvatskoj i Srbiji !

Bosna i Hercegovina
Evo šta je DŽAFEROVIĆ poručio DODIKU ZBOG PRIČE O IZMJENI GRANICE PREMA Hrvatskoj i Srbiji !
.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prilikom današnje posjete Zenici u je prokomentarisao stanje u državi te situaciju granica s Hrvatskom i Srbijom dodavši da su one već poznate.

Džaferović je kazao da je cilj reintegrirati BiH i uključiti je u Euroatlanske integracije, ali da na tom putu postoji dosta problema i snage koje baštine politiku koja je 90-ih godina htjela razbiti BiH.

1544183387-ko-su-savjetnici-milorada-dodika-sefika-dzaferovica-i-zeljka-komsica

- One danas zagovaraju secesiju BiH, dodatne etničke podjele i ne poštuju presude međunarodnih sudova vezano za događaje iz agresije na BiH. Bez obzira na te snage i njihove pokušaje, nikada u tome neće uspjeti. Bosna je obranjena u mnogo težim uvjetima kada su oni koji su atakovali bili mnogo snažniji, a Bosna i Hercegovina mnogo slabija. Danas je BiH mnogo snažnija, a te sile mnogo slabije i bolje im je da što prije odustanu od tih retrogradnih namjera -  kazao je Džaferović.

Dodao je da zbog tih politika svi građani u BiH gube vrijeme te da je vrijeme da se svi okrenu politici izgradnje BiH u modernu državu koja će koristiti svoje resurse i državu dovesti do EU članstva i NATO saveza, piše Klix. 

Komentarišući rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom je kazao da su one poznate i da nema novih granica. Istakao je da su to granice koje su međunarodno priznate.

- Granice su poznate i one se danas poštuju. Problem je to što Republika Srbija traži od BiH razmjenu teritorija prije nego što se zaključi ugovor o poznatim granicama. Nema nikakvih razmjena teritorija. Nakon zaključivanja ugovora, rješavat ćemo pogranična pitanja u interesu obje države -  izjavio je Džaferović.

Pojasnio je da su i granice s Hrvatskom poznate, ali da Hrvatska danas osporava ono što su potpisali Izetbegović i Tuđman.

karta

- Hrvatska sada osporava ono što je potpisano između Izetbegovića i Tuđimana kao međudržavni sporazum o granici, odbijaju da to ratificiraju. Zna se da granica ide sredinom zaljeva, da vrh poluotoka Kleka u teritoriji BiH, a danas osporavaju ono što je potpisano 1999. godine. Zna se da BiH ima pravo pristupa otvorenom moru izvan Hrvatskog suveneriteta. Oni to osporavaju - dodao je član Predsjedništva BiH.

dzaferovic345678

Na kraju je dodao da se ništa neće moći riješiti dok susjedi ne budu poštovali prava BiH onoliko koliko BiH poštuje prava svojih susjeda te da će se za to boriti na granici na moru i na granici na Drini.

- Nema ugovora dok ne shvate ovu stvar i ne počnu se ponašati na ovakav način. Jesmo za saradnju, dobre bilateralne i prijateljske odnose, ali na principu poštivanja svih država, a gdje nam se razilaze interesi ima međunarodno pravo - zaključio je Džaferović.Podjsetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je prije dva dana da bi trebalo prihvatiti sporazum o razgraničenju koji je predložila Srbija.

Ne propustite