Incident na početku performansa posvećenog žrtvama genocida

Aktuelno
Incident na početku performansa posvećenog žrtvama genocida
.

Dvadesetak ljudi u majicama sa nacionalističkim simbolima, likom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i druge zločine, i obrisima Kosova upalo je na izvođenje performansa "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, koju je 11. jula uvečer organizovao Helsinški odbor za ljudska prava. Policija ih je izvela napolje poslije verbalnog sukoba sa rediteljem Zlatkom Pakovićem i glumcima. Performans je nastavljen uz obezbjeđenje policije u civilu i završen bez daljnjih incidenata.

Desničari su, kako je javila reporterka RSE, pokušali da prekinu obraćanje Zlatka Pakovića, dok je čitao "osam tačaka o pozorištu i genocidu".

Paković im je poručio da će i oni imati priliku da govore, ali nakon što se održi performans. Publika je aplaudirala Pakoviću nakon njegovih riječi da treba priznati genocid. "Ja se nadam da ćete se jednog dana postidjeti zbog ovoga što radite", poručio je Paković onima koji su pokušali da prekinu performans.

"U predstavi o Srebrenici želim da učinim ono što društvo nije sposobno", rekao je i dodao "bit jedne republike je da se stavi na stranu žrtava koje nisu njeni građani, a protiv zločinaca koji su njeni građani", rekao je Paković.

"Isti oni koji su prekidali predstavu o Svetom Savi u JDP na početku rata u Jugoslaviji, takvi isti i danas pokušavaju da prekinu ovu predstavu, ali nećete uspjeti", rekao je.

Desničari su na početku filma koji je pušten u sali počeli da pjevaju pjesmu Ratku Mladiću i razvili su transparent na kojem piše "Pobio vas Alija, vaš balija", kao i zastavu Pokreta Srbije Gerila.

Ne propustite