PREMIJER RUSIJE

Medvedev odobrio gradnju autoputa do Kine dugog 2.000 kilometara

Objavljeno:10.07.2019 - 07:59
A A A Times Arial

Foto: Shutterstock

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je izgradnju blizu 2.000 kilometara dugog autoputa koji bi trebalo da poveže Rusiju sa Kinom, objavila je ruska državna agencija RIA Novosti.

Ruski premijer je odobrio prvu fazu projekta, koja će biti realizovana kao privatno-javno partnerstvo između privatnih investitora i državnih sredstava. Cijeli projekat koštat će nevjerovatnih 9,4 milijardi dolara, a RIA Novosti prenosi da je do sada kupljeno preko 80 posto zemljišta na kom će se protezati budući autoput.

Autoput će se od rusko-kineske granice prostirati na zapad i predstavljaće najkraći put za kopneni transport robe iz Kine u Evropu. Također, olakšat će će automobilski saobraćaj između Evrope, Zapadne Rusije i Centralne Azije.

Autoput Meridijan samo je jedan od projekata koji imaju za cilj da poboljšaju infrastrukturu u tom dijelu svijeta.

Kineski predsjednik Si Đinping lansirao je 2013. godine globalnu infrastrukturnu politiku u cilju izgradnje luka, puteva i željeznice kako bi se napravio novi trgovinski koridor koji će povezati Kinu sa Azijom, Afrikom i Evropom.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!