KRAJ NAJDUŽE POLITIČKE KARIJERE! Kraljica Elizabeta silazi sa trona! On će je naslijediti!

Objavljeno:08.07.2019 - 23:38
A A A Times Arial


Kraljica Elizhabeta II je već 66 godina na prijestolu, što je najduži staž jednog monarha u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako je nagovjestila da to smatra doživotnom dužnošću i da nikada ne bi abdicirala, autor knjiga o kraljevskoj porodici Fil Demper tvrdi da će ona nastojati da se rastereti većeg djela ovlašćenja, koja će u naredne dvije godine prenijeti na princa Čarlsa.

Gostujući u programu "Royal Box" na Jahuovom kanalu, Demper je rekao:

- Bilo je govora o tome da će, kada napuni 95 godina, usporiti tempo i da će možda biti usvojen akt o regenstvu.

queen-elizabeth-eye-surgery
- Ona će i dalje biti kraljica, ali princ Čarls će obavljati većinu dužnosti - rekao je Damper.

Akt o regenstvu obuhvata niz zakona koji regulišu proces uspostavljanja vlasti regenta u slučaju da monarh više nije u stanju da obavlja tu dužnost. Posljednje regenstvo u Velikoj Britaniji trajalo je od 1811. do 1820, kada je kralj Džordž III zbog bolesti prenio sva ovlašćenja na budućeg kralja, sina Džordža IV.

Posljednji nacrt zakona potiče iz 1937, kako bi se razradili planovi za regenstvo u slučaju da tadašnja princeza Elizabeta maloljetna dospe na presto.

Mada su glasine da će kraljica prenijeti dio ili sva ovlašćenja na princa od Velsa u prošlosti odbačene, Čarls sve češće preuzima dodatne dužnosti, koje je obavljala njegova majka.

trump-elizabeta


- On je već počeo s tim, prisustvovao je zvaničnom otvaranju Parlamenta i Konferenciji Komonvelta - kaže Demper.

Prema Aktu o regenstvu iz 1937. najmanje tri osobe, uključujući i princa Filipa, ministra finansija i predsjednika donjeg doma parlamenta - morali bi da potvrde verodostojnost podnetih dokaza "da suveren iz određenog razloga nije na raspolaganju za obavljanje tih funkcija".

Dok bi princ Čarls preuzeo kraljičine dužnosti, vojvoda od Edinburga postao bi njen staratelj.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!