DODIK DRSKO PORUČIO: NE ZANIMAJU ME OSJEĆAJI HASHIMA THACIJA

Tema sedmice
DODIK DRSKO PORUČIO: NE ZANIMAJU ME OSJEĆAJI HASHIMA THACIJA
.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Kosovo pozvano na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u formatu koji je predviđen za takve sastanke, te da ga ne zanimaju ‘osjećaji’ Hashima Thacija.

thaci

- Njegova uvrijeđenost i njegov osjećaj o tome mene uopšte ne zanima. U formatu kako je to predviđeno za prethodne sastanke tog tipa, Kosovo je bilo predviđeno sa nekom vrstom fus note. To što se njemu ne sviđa, niko neće zaplakati, a nećemo osjećati neki gubitak što se on neće pojaviti. Bio je pozvan u formatu kakav je predviđen za te skupove i slažem se sa njegovim stavom da ne dođe - rekao je Dodik za ATV.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci rekao je da neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Podsjetimo, iz Dodikovog kabineta poručili su da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao ‘nedefinisani subjekt s fusnotom’.

Ipak, u zvaničnom pozivu poslanom Thaciju, do kojeg je došao Klix.ba, Dodik navodi da je ‘oduševljen što ga poziva u posjetu BiH’.

kosovo-zastava-159043892-1

Na kraju pisma Dodik naglašava važnu ulogu Hashima Thacija na međunarodnom nivou te ističe da će lični dolazak Thacija u Sarajevo na konferenciju znatno doprinijeti definisanju izazova s kojima se suočava kontinent.

Dodik je u pismu istina izbjegao da na neki način spomene Kosovo, ali je evidentno da nije odolio poslati srdačan poziv predsjedniku Kosova. 

Ipak, Dodik u pismu nije spomenuo ni famoznu fusnotu o kojoj je govorio u kontekstu da BiH nije priznala Kosovo.

Ne propustite