BAKIR IZETBEGOVIĆ

"Za Aluminij potrebno temeljito rješenje"

Objavljeno:05.07.2019 - 16:38
A A A Times Arial

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da bi se trebao sastati s liderom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem posebno zbog problema u mostarskom preduzeću Aluminij.

Pitanje tog nekadašnjeg privrednog giganta kojem prijeti gašenje, naglasio je Izetbegović, treba rješavati temeljito jer su do sada to bila samo privremena rješenja koja su produbljivala problem.

Uz novinarsku konstataciju na nove uvjete koje postavlja HDZ u vezi s formiranjem vlasti uvjetujući to rješenjem pitanja upravo ovog preduzeća, Izetbegović kaže da pretvrdi stavovi i ucjene neće nigdje dovesti nego je vrijeme da se pitanje u Aluminiju riješi.

"To neće uraditi političari i politika kako je do sada bio slučaj koja je dovela preduzeće do 418 miliona KM duga i skoro upropastila "Elektroprivredu HZHB" koja potražuje pola tog iznosa", pojasnio je Izetbegović.

Mišljenja je da se ne može dopustiti da se problem Aluminija prenese i na Elektroprivredu BiH, upozoravajući da električna energija ima svoju cijenu i da se to treba ispoštovati.

Rješenje za ovo pitanje, dodaje, trebaju ponuditi eksperti kako bi se vidjelo šta se konačno može uraditi s tim preduzećem koje je trebalo da postane generator i baza na kojem će se zasnivati druge firme i tako osigurati hiljade radnih mjesta u finalnoj proizvodnji.

"Aluminij je sada u fazi da proizvodi više dugova i problema nego aluminija. To je potrebno temeljito riješiti na način da se osigura finalna proizvodnja i da se spriječi prenošenje problema Aluminija na Elektroprivredu BiH", zaključio je Izetbegović.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!