Milan Bandić pušten iz Remetinca

Region
Milan Bandić pušten iz Remetinca
Nakon što je uplaćena kaucija od dva miliona eura, gradonačelnik Zagreba pušten je iz zatvora u Remetincu.

Nakon što je rješenje o puštanju na slobodu sa suda stiglo u zatvor Remetinec, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izašao je u 18:00 sati iz pritvora.

Izjavu novinarima nije dao, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Ranije poslijepodne potvrđena je uplata kaucijee za osam od devetero pritvorenih u slučaju "Agram", a među njima i ona za zagrebačkog gradonačelnika.

Jedna osoba kao garanciju i dalje nudi nekretnine.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ranije je prihvatilo jamčevine koje su za odbranu sa slobode ponudili gradonačelnik Bandić i njegovi pritvoreni suosumnjičenici u aferi "Agram".

Kaucija mora biti isplaćena u gotovini, a advokati osumnjičenih pozvani su danas u sud da preuzmu rješenja, nakon čega se kaucija mogla uplatiti.

Osim kaucije, koja u Bandićevom slučaju iznosi dva miliona eura, on se za mogućnost da boravak u Remetincu zamijeni odbranom sa slobode mora pred sudijom istrage obavezati da neće kršiti uvjete kaucije, odnosno da neće obavljati dužnost na koju je izabran na lanjskim izborima.

Iako je prema neslužbenim informacijama za odbranu sa slobode Bandić ponudio nekretnine vrijedne najmanje tri miliona eura, sudac je zaključio da je dva miliona eura dovoljna garancija da tokom istrage neće utjecati na svjedoke i ponoviti nedjelo, ali taj iznos mora biti u gotovini.

"Za one koji iznose garancije ne uplate danas, odlučivat će se o produženju istražnog zatvora za još dva mjeseca, jer danas istječe jednomjesečni pritvor. Čim uplate iznos kaucije, mogu izaći na odbranu sa slobode", javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Svi osumnjičeni mogu tražiti da se garancija u novcu zamijeni kaucijom u nekretninama, ali o tome mora odlučiti sudija istrage, a poslije njega i izvanraspravno vijeće.

Ne propustite