Iračke vlasti o novim problemima: "Grupa ISIL iz Iraka odnijela preko milion tona žita u Siriju"

Svijet
Iračke vlasti o novim problemima: "Grupa ISIL iz Iraka odnijela preko milion tona žita u Siriju"
Iračke vlasti ističu kako su ISIL-ovi borci ukrali preko milion tona žita sa sjevera zemlje te su ga odnijeli u susjednu Siriju. Iračko ministarstvo poljoprivrede objavilo je informacije kako je žito otuđeno na prostoru provincije Niniva te odnijeto u sirijske gradove Raqqu i Deir al-zor.

Iračke vlasti ističu kako su ISIL-ovi borci ukrali preko milion tona žita sa sjevera zemlje te su ga odnijeli u susjednu Siriju. Iračko ministarstvo poljoprivrede objavilo je informacije kako je žito otuđeno na prostoru provincij Niniva te odnijeto u sirijske gradove Raqqu i Deir al-zor.

 

Ovo bi se mogao pokazati kao veliki problem za prehranu Iraka. Naime, kada je ISIL ovog ljeta upao iz Sirije na sjever Iraka zauzeli su silose na prostoru provincija Niniva i Saladin, a tamo se nalazi oko jedne trećine iračkog žita.

Nove saznanja otkrivaju kako je grupa ISIL odnijela znatno više žita nego se ranije mislilo. Naime, iračke agencije za nadzor ovih resursa su procijenile kako je grupa ISIL odnijela do 50,000 tona žita. No, do sada se ta količina već znatno povećala te prema novim podacima iznosi oko 1 milijun tona žita.


Grupa ISIL vodi računa o svim aspektima funkcionisanja njihovog samoproglašenog "halifata" na prostoru Iraka i Sirije te imaju plan učiniti cijeli prostor samoodrživim. 

Iz UN-a ističu kako bi se Irak mogao uskoro naći u znatnim problemima po pitanju proizvodnje, skladištenja i logističkog aranžmana poljoprivrednih resursa zbog aktualnog sukoba. Zbog toga se prognozira da će se uvoz uskoro povećati.

ISIL su žito prebacili u sirijske gradove jer se tamo, očito, osjećaju sigurnijima nego u Iraku. Podsjetimo, sirijski grad Raqqa je de-facto "glavni grad" ISIL-ovog halifata.

 

Ne propustite