Burna rasprava u NSRS

Bosna i Hercegovina
Burna rasprava u NSRS
Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas su tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru istakli da su sramne slike koje odlaze iz Banjaluke, javlja Anadolija.

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas su tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru istakli da su sramne slike koje odlaze iz Banjaluke, javlja Anadolija.

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a, rekao je da je najveći problem što se u Banjaluci okupljaju građani okupljeni u grupu "Pravda za Davida" pošto se njihovom okupljanju pridaje više pažnje nego hapšenjima lopova i kriminalaca.

Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, kao i drugi poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS pozvali su građane da im se pridruže na mirnom okupljanju koje organizuju sutra u Parku Mladen Stojanović zbog represije pripadnika MUP-a prema građanima.

Opozicioni poslanici istakli su da građani žive u strahu i da su izgubili povjerenje u policiju. Naveli su primjer od prošle sedmice kada je pet-šest policajaca privelo državljanina Švedske kod Hrama Hrista Spasitelja, moleći MUP RS da se takve scene više ne dešavaju, jer je u pitanju prekomjerna upotreba sile i jako ružna slika koja je otišla u svijet.

"Sila i bahatost koja se sprovodi nad nejači, staricama i djecom, nikada nisu donijeli lošiju reputraciju RS, nego što to donosi ponašanje policajaca u RS u proteklih godinu dana", rekao je Nebojša Vukanović iz SDS-a.

Njegov stranački kolega Tomica Stojanović smatra da je nakon ovakvih situacija u svijetu vidljivo da se ovdje ne poštuju ljudska prava.

Draško Stanivuković pitao je predstavnike MUP-a zašto snimaju građane kod Hrama Hrista Spasitelja, te koliko građana smije sjediti na klupi, a da zato ne bude kažnjeno. Najavio je da će nakon mirnog okupljanja u Parku Mladen Stojanović, organizovati i "sjedenje na klupama" u Banjaluci.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru definišu se novi prekršaji i sankcije, između ostalog prekršajna odgovornost ugostitelja kao preduzetnika kao i neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira.

Srđan Obradović, predstavnik MUP-a RS, obrazlažući ovo zakonsko rješenje podsjetio je da se proteklom periodu dešavalo da su u javnosti objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja.

Za neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira odgovorna lica u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim ustanovama, sportskim organizacijama i druga lica koja u okviru vršenja redovnih službenih dužnosti nadležnom organu ne prijave prekršaje protiv javnog reda i mira sa obilježjem nasilja kazne će iznosti od 300 do 900 KM.

Ne propustite