SARAJEVO

Parlament BiH: SDA zatražila pauzu kako bi pozvali predstavnike VSTV-a

Objavljeno:26.06.2019 - 11:40
A A A Times Arial

Zastupnici Stranke demokratske akcije u Parlamentu Bosne i Hercegovine zatražili su jednosatnu pauzu kako bi se pozvali predstavnici VSTV-a da dođu na sjednicu, javila je reporterka N1 Adisa Imamović koja prati današnju sjednicu.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije su u drugom krugu glasanja usvojili dnevni red hitne sjednice te će biti razmatrano stanje u pravosuđu i situacija u vezi s povećanim prilivom migranata. 

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica) zakazala je nastavak sjednice prekinute 14. jula na kojoj su poslanici s 24 glasa ZA usvojili dnevni red sjednice koji prethodno nisu prihvatili, a saglasnost o tome nije postigao ni Kolegij.

U okviru prve tačke dnevnog reda nazvane aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, pred poslanicima je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Druga tema o kojoj bi poslanici već treći put trebali razgovarati je migracija. Hitna sjednica o tom pitanju i ranije je zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma za punopravno odlučivanje.

S tim u vezi pred poslanicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sjednici ni danas ne prisustvuju poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH nakon oktobarskih izbora.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!