Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - subota, 11. juli
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Supa od divljih šparoga
Sastav: 1/2 srednjeg crvenog luka (kapule), 1 dcl maslinovog ulja, 1 l vode ili povrtnog temeljca, 1 dcl vrhnja za kuhanje, sol (vegeta), šparoga
Priprema: Na maslinovom ulju kratko popržiti luk i kad omekša dodati oprane i razlomljene šparoge (vrhove ostaviti za kraj). Dodati malo soli i sve skupa još kratko popržiti. Dinstanje uz litru tople vode koja se pomalo dodaje. Može se dodati i malo vegete da pojača okus, ali oprezno.
Nakon što je sva voda prokuhana, štapnim mikserom sve izmiksati da bi se dobila lagano gusta juha koja se može i takva poslužiti. Na srednjoj vatri prokuhati izmiksanu juhu sa vrhovima šparoga dok ne omekšaju. Na jako laganoj vatri dodati malo vrhnja za kuhanje kojeg nije potrebno prokuhati, već samo lagano promiješati. Prije samog posluživanja u supu se doda malo bibera.
Glavno jelo: Pohovana i sočna piletina sa parmezanom
Sastav: pileći fileti(po želji, a može i drugi dio pilećeg mesa), jaja, brašno, ulje, mrvice hljeba, parmezan i sol
Priprema: Filete najprije oprati, a potom ih osušiti kuhinjskim papirom. Nakon toga ih posoliti. Sljedeći korak jeste dobro ih uvaljati u mrvice hljeba i narendani parmezan sir. Tek nakon toga ih posuti sa malo brašna. Nakon toga ih jednu po jednu uvaljati u jaja i propržiti ih na ulju zagrijanom na srednjoj varijanti tek toliko da fileti dobiju malo zlatne boje i da su uhvati korica. Potom ih posložiti na kuhinjski papir da se ulje iscijedi. Sljedeći korak je da na neki način u tepsiju stavite ili rešetku ili neko pomagalo koje će odvojiti piletinu od površine tepsije, kako bi se ulje tokom pečenja dodatno iscijedilo. Kada posložite piletinu, pokrijte je alu folijom i pecite oko 40-45 minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Nakon pečenja ostaviti da malo odstoji.
Desert: Desert od sladoleda i pudinga
Sastav: 1 puding od vanilije, 1 puding od čokolade, 1 l mlijeka, 4 kašike šećera, 1 sladoledni desert od čokolade, 50 g narendane čokolade, voće
Priprema: Umutiti sladoledni desert od čokolade sa mlijekom te ga staviti u zamrzivač da se stegne. Napraviti puding od vanilije i čokoladni puding prema uputstvu sa pakovanja. Pokvasiti staklene zdjelice te sipati do pola čokoladni puding a preko puding od vanilije. Puding ostaviti da se ohladi. Na ohlađeni puding stavljati po dvije kugle čokoladnog sladoleda, preko toga ukrasiti voćem prema želji.