SDA, HDZ i DF potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju

Tema sedmice
SDA, HDZ i DF potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju
Lideri Stranke demokratske akcije, HDZ-a BiH i Demokratske fronte, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Željko Komšić, potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti u FBiH.

Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), odnosno lideri ovih stranaka potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti na svim nivoima, kao i ciljevima buduće vlasti.

Nakon dodatnih konsultacija danas su Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i Željko Komšić, predsjednik DF-a, potpisali su sporazum, odnosno juče dogovorena programska načela.

screen-shot-2014-11-19-at-15-12-25

Dokument "Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u BiH" između ostalog sadrži 10 tačaka, a kao prioriteti zajedničke vlasti postavljeni su Ustav i Izborni zakon, evroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branioca, održivi povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

 

Ne propustite