RHMZ JE UPRAVO IZDAO NAJSTRAŠNIJE UPOZORENJE DO SADA: Srbija neka se pripremi na VELIKU OLUJU! EVO ŠTA SLIJEDI

Region
RHMZ JE UPRAVO IZDAO NAJSTRAŠNIJE UPOZORENJE DO SADA: Srbija neka se pripremi na VELIKU OLUJU! EVO ŠTA SLIJEDI
.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je novo upozorenje prema kome će Srbiju večeras opet pogoditi olujno nevrijeme sa gradom i 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru

"Prije podne u Vojvodini, poslije podne, večeras i u toku noći i u ostalim predjelima nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će biti intenzivniji u sjevernim, zapadnim i centralnim dijelovima zemlje, kao i na teritoriji grada Beograda. Očekuju se i vremenske nepogode, od 20 do 40 litara kiše u kratkom vremenskom periodu, lokalno i više, grad i olujni vjetar", navodi se u upozorenju RHMZ, dok je u značajnom dijelu zemlje na snazi crveni meteoalarm, prenose beogradski mediji. 

Tokom dana u čitavoj Srbiji smijenjivaće se sunčani i oblačni intervali, dok u popodnevnim i večernjim časovima ponovo očekuje nevrijeme praćeno grmljavinom i jakim pljuskovima. Očekuje se da će za veoma kratki period pasti od 20 do 40 litara kiše, što je više nego za vrijeme nevremena koje je u četvrtak pogodilo Beograd, kada je palo nevjerovatnih 33 litara kiše za svega sat vremena!

Olujna kiša tokom prethodnih nekoliko dana napravila je mnogo štete u većini gradova u Srbiji. Samo tokom sinoćnjeg nevremena vetar je čupao drveće, gromovi su obasjali čitavo nebo, a mnogi stanovnici su se žalili da su im usijevi uništeni. 

nevrijeme1

(Printscreen)

Srbija u crvenom

Tokom današnjeg dana u Vojvodini, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i Beogradu biće na snazi najveći stepen upozorenja, crveni meteoalarm.

To znači da se vrijeme karakteriše kao veoma opasno, te da se očekuju padavine više od 30 litara, praćene grmljavinom.

Zanimljivo je da i pored nevremena koje nas očekuje tokom večernjih sati, UV zračenje tokom dana biće umjereno do visoko. Dok će se u Novom Sadu, Zrenjaninu i Kikindi ideks biti umjeren i kretaće se u intervalu od 4 do 5, u Beogradu i Banatskim Karlovcima iznosit će 6, što spada u visok indeks.

Na Zlatiboru i Kopaoniku on će iznositi čak vrlo visokih 8.

Prognoza za naredne dana

U ponedeljak i utorak promijenljivo oblačno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, lokalno i kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćenim obilnim padavinama, gradom i olujnim vjetrom. U srijedu na sjeveru pretežno sunčano, u ostalim krajevima promenljivo oblačno s rijetkom pojavom pljuskova s grmljavinom.

Zatim do kraja perioda suho i uglavnom pretežno sunčano, samo se u petak očekuje prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, piše 'Espreso.rs'.

grmljavina

(Printscreen)

Ne propustite