Odgođen samit dužnosnika Srbije i Kosova u Parizu

Region
Odgođen samit dužnosnika Srbije i Kosova u Parizu
.

Samit u Parizu, na kojem su se početkom jula trebali sastati najviši predstavnici Srbije i Kosova uz posredovanje predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, odgođen je, objavio je Deutsche Wele (DW), pozivajući se na službu za medije njemačke vlade.

"Tačno je da će sastanak najavljen za 1. juli biti odgođen“, navodi se u odgovoru press službe Vlade Njemačke na upit DW-a, prenosi agencija Fena.

Dodaje se da „Njemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu s Kosovom i Srbijom“, uz napomenu da ta služba Vlade u Berlinu „u pravilu ne prenosi informacije o kontaktima na radnoj razini“.

Da je susret zvaničnika Srbije i Kosova definitivno odgođen, objavio je i ruski portal Sputnjik pozivajući se na pariške diplomatske krugove.

Mogućnost otkazivanja skupa ranije ove sedmice najavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uz „99 posto sigurnosti“ uvjeravajući srbijansku javnost da albanska strana nije spremna za dijalog.

Prije nego su stigle vijesti o otkazivanju skupa u Parizu, glasnogovornica šefice eurodiplomacije Federicke Mogherini Maja Kocijančič poručila je u petak prištinskim medijima da se Priština i Beograd moraju što prije vratiti za pregovarački sto i postići sveobuhvatni, pravno obvezujući sporazum o punom normaliziranju odnosa.

Ključni preduvjet Srbije za nastavak dijaloga o normaliziranju odnosa s Kosovom je ukidanje carinskih pristojbi na robu iz Srbije i BiH, te poštivanje Briselskog sporazuma iz aprila 2013. koji su Priština i Beograd postigli uz posredovanje EU-a.

Kosovo insistira da u daljnjem posredovanju ključni sudionik bude SAD, dok od Evrope očekuje režim vizne liberalizacije i napredak u eurointegracijama.

 

(Novi.ba/ Agencije)

Ne propustite