PRIPREMA IZVJEŠTAJA

Serge Brammertz boravi u posjeti Sarajevu, razgovarao sa Gordanom Tadić

Objavljeno:19.06.2019 - 19:19
A A A Times Arial

Foto: Tužilaštvo BiH

Glavni tužitelj UN Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Tužilaštvo BiH Gordana Tadić sastali su se danas u Sarajevu u vezi pripreme za nadolazeće izvještaja tužitelja Brammertza za Vijeće sigurnosti UN-a, te kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.

Tadić je ponovno iskazala želju za kontinuiranom i pojačanom suradnjom i potporom iz tužilaštva Mehanizma, a glavni tužitelj Brammertz je potvrdio spremnost svog ureda da pruži traženu potporu Tužilaštva BiH, kako bi istom omogućio ostvarenje pravde za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Razgovarano je o potrebi za žurnim poboljšanjem suradnje u istragama i procesuiranju ratnih zločina, te o koracima poduzetim u pogledu nastavka dogovora postignutih na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji tužitelja za ratne zločine u Beogradu.

Zaključeno je da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama.
Tužilaštvo BiH će intenzivirati napore u pogledu prijenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužilaštvo Mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prijenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima.

Brammertz i Tadić su razgovarali i o napretku koji je postiglo Tužilaštvo BiH, gdje su prepoznati pozitivni rezultati koje je nedavno ostvarilo Tužilaštvo BiH, posebice u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška kaznena djela i optuženike visoke razine.

Dogovoreno je da se nastavi sa poboljšanjem rada Tužilaštvo BiH, te je Tadić zatražila pomoć tužilaštva Mehanizma, u segmentu riješavanja prepoznatih problema, daljem jačanju kapaciteta i nastavku potpore u unaprijeđenju rada.

Tužilaštvo Mehanizma će nastaviti pomagati Tužilaštvo BiH u riješavanju preostalih predmeta Pravila puta.

Brammertz je naglasio ozbiljnu zabrinutost u pogledu alarmantnog povećanja negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u BiH i širom regije, o čemu će još jednom izvjestiti Vijeće sigurnosti UN-a.

Glavni tužitelji su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i negiranja njihovih patnji, a složili su se u tome da se činjenice utvrđene u presudama MKSJ, Mehanizma i Suda BiH, moraju poštivati i prihvatati kao temeljni principi vladavine prava.

U konačnici, glavni tužitelji su razgovarali o zajedničkoj suradnji u potrazi za nestalim osobama, zajedno sa drugim ključnim partnerima kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu- SIPA, Institut za nestale osobe i Međunarodni komitet Crvenog križa, koja je nedavno dovela do otkrića masovne grobnice, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!