MUHA VAM JE SLETJELA NA HRANU: Da li ćete obrok BACITI ILI POJESTI, istraživači otkrili VAŽNU STVAR!

Objavljeno:19.06.2019 - 17:22
A A A Times Arial

Na hranu koju ste ostavili na stolu vam je sletjela muha, dobro je znati šta ćete učiniti s hranom, da li je baciti ili je slobodno možete pojesti...

m3

Kada muha sleti, počne ispitivati novi teren u potrazi za hranom. Ako procijeni da je vrijedno obroka, ona pljune na površinu, objašnjavaju stručnjaci.

muha-620x354

Stručnjaci su objasnili kako muha uvijek 'pljune' na hranu kad na nju sleti.

m1

Razlog je taj jer muhe nemaju zube, pa iz usta luče enzime da bi hranu omekšale, usisale i progutale.

m

Muha nekad na hranu može izbaciti izmet, dok ispute površinu koju bi 'usisala i progutala', tvrnje su stručnjaka.

muha

Naučnici su pronašli 200 patogena kod odraslih primjeraka muhe zunzare,a najgori mogući scenarij je ako muha sadrži štetne bakterije i ako su one imale vremena da se razviju u našoj hrani. Ukoliko je bila u kontejneru sa smećem, a onda provela nekoliko minuta na našoj porciji hrane.

U takvim slučajevima možete oboljeti od salmonele ili zaraziti se bakterijom E. coli, kaže dr. William Kern sa Sveučilišta u Kaliforniji. U zemljama bez urednih kanalizacijskih ili vodovodnih sustava, muhe mogu sadržavati patogene iz ljudskog izmeta i prenositi i smrtonosne bolesti, kao što su kolera, kampilobakterioza ili dizenterija.

muha

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!