METEOROLOZI POSLALI HITNO UPOZORENJE!OČEKUJE NAS 7 STRAŠNIH DANA, GRMLJAVINA ĆE BITI OPASNA: Klonite se 'crvenih zona' ne idite ovdje!

Region
METEOROLOZI POSLALI HITNO UPOZORENJE!OČEKUJE NAS 7 STRAŠNIH DANA, GRMLJAVINA ĆE BITI OPASNA: Klonite se 'crvenih zona' ne idite ovdje!
.

Strahoviti pljuskovi i grmljavine u Beogradu jučer, koji se satim nisu smirivali, su bili samo najava onoga što Srbiju očekuje u narednih sedam dana.

Prema najavama RHMZ ovakvo vrijeme Srbiju očekuje sve do 25. juna.

Ono što je teško predvidjeti jeste gde će se stvarati pljuskovi, grad i gde će pucati gromovi.

"Zadržaće se nestabilno i sparno, uz lokalni razvoj sporopokretne oblačnosti koja će uslovljavati obilne pljuskove, kratkotrajan grad i jak vetar, sa najmanjom vjerovatnoćom u petak. Količina padavina izrazito neujednačena", navodi se u upozorenju koje je izdato sve do 25. juna.

Do podneva nije očekivano veće nevrijeme, osim u brdsko-planinskim predjelima gdje je moguća rijetka pojava kiše sa pljuskovima i grmljavinom.

nevrijeme7

(Ilustracija)

Nešto poslije podneva grmljavina je zahvatila južne dijelove zemlje.

Tako da, narednih dana ne polazite nigdje bez kišobrana, ali važno je i da se čuvate udara groma, koji u ovom periodu nije zanemarljiva opasnost.

Izbjegavajte otvoren prostor, boravak ispod usamljenih stabala, ne koristite fiksni telefon dok grmi i nemojte puniti svoje telefone, jer električno pražnjenje može preko utičnica da se prenese i na kućne aparate.

"Crvene" zone u Beogradu su Kalemegdan, Ada Ciganlija, priobalje, fudbalski tereni i lokalni putevi udaljeni od naselja.

Ove godine u Srbiji je zabilježen jedan udar groma kod Prokuplja sa sretnim završetkom, dok je u Severnoj Makedoniji pog.inuo muškarac. Grom je udario i u jednu kuću kod Čačka, kao i u biblioteku u Žitorađi.

Ne propustite