Turske kompanije pokazale interes za projekte iz BiH

Bosna i Hercegovina
Turske kompanije pokazale interes za projekte iz BiH
.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu i Privredna komora Federacije BiH, u suradnji s Privrednom komorom Istanbula (ITO), organizirala je danas u Istanbulu "Bosnia and Herzegovina Investment Day".

Cilj ovog događaja, kako su naveli iz FIPA-e, bio je da se na pravi način predstave profitabilne prilike i mogućnosti BiH za istanbulske kompanije koje imaju ozbiljne namjere za širenje svog poslovanja izvan Turske.

Predsjednik ITO Šekib Avdagić je istakao odlične kulturne i političke odnose Turske i BiH, te činjenicu da investicijski odnosi nisu na nivou koji je potencijalno moguć i očekivan.

Ambasador BiH u Ankari Bakir Sadović je naglasio spremnost i želju Ambasade i konzulata, te svih institucija u BiH da budu na usluzi turskim investitorima.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić, kao glavni organizator, naveo je osnovne usluge koje FIPA pruža investitorima od inicijalnog interesa, organizacije sastanaka, pronalaska lokacija za ulaganje, pa do podrške koju pruža u postinvesticionoj fazi odnosno prilikom procesa reinvestiranja.

Predstavnik FIPA-e Nina Pobrić je predstavila osnovne prednosti BiH za ulaganje, te atraktivne sektore i projekte. Stopa poreza na dobit kompanija u BiH je deset posto, a u Turskoj 22 posto. BiH pruža lakši transport proizvoda na tržište EU, za što su turski investitori zainteresirani, uz korištenje slobodnog trgovinskog režima za regiju i EU. Dat je prikaz ostalih operativnih troškova, strukture radne snage i obrazovnog sistema, te zakonodavsta i reformskih procesa koji se sprovode u BiH.

Svoja iskustva s poslovanjem u BiH su prenijeli i Muzafer Cilek, počasni konzul BiH u Bursi, vlasnik kompanije Cilek najvećeg proizvođača dječijeg namještaja, zatim Yusuf Dilaver, CEO Turkish Ziraat BH i Murat Unganer suvlasnik Bjelašnica White Apartments Project. Svi privrednici su istaknuli da su zadovoljni poslovnim rezultatima u BiH, da turskih investicija treba biti više u narednom periodu i da poslovne procedure jesu relativno komplikovane, ali ne više nego u svim drugim zemljama svijeta.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić je predstavio rad i usluge Komore i podršku koju pružaju kompanijama.

Avdagić i turski privrednici su zaključili da postoje svi preduvjeti da Turska bude, ne 11., već među top pet zemalja investitora, te kako treba nastaviti s organizacijom sličnih događaja u Turskoj.

Predstavnici Ministarstva trgovine Turske obećali su pomoć i stimulanse turskim investitorima koji žele ulagati u BiH, što će doprinijeti povećanju turskih investicija u BiH.

Nakon plenarnog dijela održani su B2B sastanci između predstavnika kompanija iz Bosne i Hercegovine i Turske vezano za trgovinu i investicije. Turske kompanije su pokazale interes za projekte iz BiH i dogovorene su prve posjete BiH. Ove turske kompanije djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, sektoru proizvodnje autodijelova, proizvodnje hrane, namještaja, hemijske industrije, turizma, kao i tekstilne industrije.

Organizaciju događaje je inicirala Privredna komora Istanbula i FIPA s ciljem upoznavanja zainteresiranih turskih kompanija s investicijskim prilikama Bosne i Hercegovine.

Privredna komora Istanbula jedna je od najvećih privrednih komora na svijetu, s registriranim članstvom od 450.000 kompanija.

 

 

Ne propustite